Главният мюфтия: Не можем да контролираме всички молитвени домове

  • 04 ноември 2014 09:06

  • 1565
  • 5
Главният мюфтия: Не можем да контролираме всички молитвени домове
© Булфото

Главното мюфтийство в България няма механизъм да контролира молитвените домове.

 Това каза в интервю за БНР главният мюфтия Мустафа Хаджи. Повод за коментара му бе сигналът, подаден от Сдружението "Дружба-Родина" за разпространяване на клип в интернет, показващ деца от ромския квартал на Пазарджик, които имитират действия на групировката "Ислямска държава". Според главния мюфтия джамията в Пазарджик, показана в клипа, се намира в частен имот и няма как ставащото в нея да се контролира. "Джамията в Пазарджик не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство. Това е частен имот. Да се говори за подобни неща в името на исляма – това е индикатор за некомпетенция. Да се колят хора – такова нещо няма. Това, което се говори за ислямска държава – ние сме го осъдили отдавна. Ние сме за запазване на спокойствието и мира в България. Казваме на мюсюлманите да стоят настрана. Радикалните елементи в световен мащаб не мога да коментирам. Ние сме част от света и ако го има по смета, съвсем очаквано е да го има и при нас", обясни Мустафа Хаджи.

По повод затворения пансион в Кърджали Мустафа Хаджи каза, че не е под егидата на Главното мюфтийство. "Ако го прехвърлят на нас ще обсъдим. От тук нататък как ще продължи не мога да кажа, но ще се съобразим със законодателството в България. От нас са искали духовно лице, за да ги обучава на коран. Ние сме из пратили такъв човек. Но ако е затворен, няма как да продължим. Имаме пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен. За непълнолетни нямаме такива курсове, където да се преподава коран. Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се пре подава. Но, ако не са поискали от нас, ние не знаем какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите", завърши Мустафа Хаджи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1565 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
расист

2014.11.05 | 04:36

5
изобщо ,кои контролирате? май нито един...шибани рязани талибани-ВЪН!!! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!
Миро

2014.11.05 | 04:36

4
Като не можете да ги контролирате тези фанатици,затваряйте врати и марш от България

2014.11.05 | 04:35

3
исляма е опасна за България и Човечеството!!!Решението е СЪД и РАЗТРЕЛ на всички чифути!!!

2014.11.04 | 23:28

2
какво значи дамия или еди какво си ,проповядване в частен дом.. Има ли разрешение, полиция ,закон ,армия ако трябва се намесва веднага! каква е тая слободия бе

2014.11.04 | 22:23

1
НЯМА ПРОБЛЕМ. ТЕЗИ ДЕТО НЕ МОЖЕТЕ ЩЕ ГИ ЗАТВОРИМ И БЕЗ ТОВА СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО.

Добави коментар

Водещи новини