Как Кирил Рашков стана Цар Киро

  • 04 октомври 2011 21:11

  • 5021
  • 3
Как Кирил Рашков стана Цар Киро
©

Като изследовател на ромите Алексей Пампоров е посещавал Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от и е правил 5-часово интервю с него и синовете му Ангел и Иван, пише "24 часа".

Според Пампоров, по-малкият - Иван, който починал от рак, бил интелигентен и свестен, учил етнология в Пловдивския университет. Ангел, който се занимава и с политика (партията "Свободна България"), бил поставен в семейството така, че да наследи бизнеса и да е следващият "цар".

"Кирил Рашков държеше да му се казва Цар Киро. Сърдеше се, ако му кажеш, че е ромски лидер. Защото лидерите може да са много, а царят е един и е едноличен господар", разказва Пампоров.

Според него вероятно Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от сам си изгражда мита, че е син на легендарния Алтън Гого (Цар Гого) от Столипиново, който по време на социализма бил шеф на всички джебчии.

"В началото на 90-те години и за Цар Киро се твърдеше, че е цар на джебчийките. Може той покрай това да е измислил роднинската връзка, заявявайки по този начин претенцията, че титлата цар му се полага по право.

Но има хора, които категорично отхвърлят това и твърдят, че Алтън Гого и бащата на Рашков са различни хора", разказва Пампоров.

"Цар" Киро се чувствал над другите роми и затова имало напрежение между него и останалите цигани в Катуница. 2-3 семейства му били благодарни, че им е помагал, но други го ругаели, че не осигурява и тях въпреки големите си възможности.

"Това е очакване като към господар или като към държава. Тези очаквания допълнително му вдигаха самочувствието на цар.

Но повечето роми в България категорично отхвърлят неговите претенции. Има много такива дори сред собствената му група на калдерашите.

Дори сега заради него се събра голямо мешере (мешерето е само на калдерашите) с представители на 11 големи рода. Това никак не е малко, защото общността на калдерашите е едва към 3000-5000 човека", обяснява Пампоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5021 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2014.06.01 | 17:13

3
W W W . ORIGI NALNI.BE - - - ЗАКУПИ СИ ЕКИПЧЕТО НА ЛЮБИМИЯТ ФУТБОЛЕН ОТБОР ПРИ НАС - сезон 2011/2012!!!
Стършела

2014.06.01 | 17:13

2
Пази Боже сляпо да прогледа !!!
balkandjia

2014.06.01 | 17:13

1
Stiga ste pisali i ni zanimavali s toji mangal kato 4e lie gospod. Dago hvarlqt v zandana i tam da mu izgniqt kokalite -ebati carq ebati 4udoto. To ostava dago napravite i nacionalen geroi. ZASRAMETE SE!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини