Как да намалим сметките си за енергия

  • 28 октомври 2014 20:17

  • 2805
  • 2
Как да намалим сметките си за енергия
©

Първото и най-важно правило е изправната отоплителна система - радиатор, вентил и топломер. При пускането на парното трябва да отворите вентилите си на максимална мощност за 24 часа. Иначе рискувате да се образуват въздушни мехури в системата, радиаторите ви да останат наполовина празни и да се загрява едва-едва. Топломерът обаче обикновено е на място, което се загрява добре и продължава да отчита. Ако се съмнявате, че в системата има въздух, е добре да се обадите на техника по район, който да източи системата и наново да я напълни, пише "Труд".

След като се уверите, че радиаторът ви е пълен, проверявате как работи вентилът. Той трябва да намалява силата на топлоотдаване на радиатора при поставяне на по-ниска степен. В случай че това не се случва, незабавно се обърнете към топлинния си счетоводител, за да го подмени.

Ако в стаята ви е студено, вентилът автоматично се отваря, за да я затопли. Затова от топлофикациите съветват да не забравяте вентила си на максимална мощност, но и да не го оставяте на нулата през зимата.

Ако се наложи за дълго да отсъствате от дома, го поставете на състояние „звездичка", за да не изстине много или дори замръзне.

Ако преди пускането на парното не сте проверили дали топломерът ви работи, сега е крайният срок да реагирате. Сменете уреда, ако нещо с него не е наред, за да не ви начислят в края на сезона максимална мощност.

За да ви е топло през зимата, но не на висока цена, проверете дали и откъде в стаите ви духа. Лошото уплътнение е като хвърляне на пари през прозореца. Добрата дограма може да намали месечната консумация на енергия с до 30%.

Топлофикациите съветват да не се стремите да отоплявате еднакво всички стаи, но все пак да включвате радиаторите навсякъде. По-изгодно е да поддържате по-ниска температура в спалнята например, но е добре тя да не пада под 16 градуса.

Високите сметки са гарантирани и ако решите с един радиатор да отоплявате всички стаи, като отворите вратите към останалите. В този случай той работи постоянно на максимална мощност, за да достигне зададената температура. Ако през деня сте на работа, не изключвайте напълно радиаторите, защото ще им трябва повече енергия да загреят вечерта.

Не е изгодно да ползвате радиаторите като сушилни за прането. По-високата влага в стаята вдига потреблението на енергия. Сметките набъбват, ако сушите дрехи вкъщи и дори ако гледате много цветя.

И все пак, ако простирате прането си вътре през зимата, е добре след като то започне да изсъхва, да отворите прозорците за не повече от 5 минути, за да излезе влагата навън. През това време вентилите трябва да са на режим „звездичка".

Плътните завеси върху радиаторите също увеличават сметката за топло, защото изолират топлината само около радиатора, а вие стоите на студено. Същото важи и за мебелите, поставени пред радиаторите.

Не претопляйте жилището си, съветват от "Топлофикация София". Според изчисленията на дружеството всеки спестен градус, намалява месечната фактура за топлоенергия с 6%. Нормалната температура за жилището е между 20 и 25 градуса.

Aко имате възможност, поддържайте парно и в общите помещения на сградата като стълбищата например. Това няма да позволява да изстиват стените и ще намали индивидуалното потребление за енергия. Не забравяйте обаче отворени прозорците в общите части.

Тоалетната - голям консуматор на вода

От топлинния счетоводител „Техем", който отчита електронно и потреблението на вода, съветват не само да се пести от парно, но и да се внимава за потреблението на топла и студена вода. Пилеенето й удря както върху сметките за топло, така и върху тези за вода.
Ето и няколко съвета:

- Не пускайте пералнята за няколко дрехи или миялната машина за 2 чинии. Добре е да перете на 30 и 40 градуса. Всяко повишение увеличава и консумацията на енергия. Добре е уредите за пране и миене да са с висок енергиен клас, макар и да са по-скъпи.

- Не оставяйте капещи кранчета. От такъв кран може да изтекат до 10 литра вода дневно.

- Един от най-големите консуматори на вода в жилището е тоалетната. Много малко хора биха платили над 6000 лева, за да се сдобият с икономична тоалетна, която използва мръсната вода от мивката, но всеки може да инвестира в спестяваща. Икономичните казанчета са снабдени с два бутона - за по-малко вода и за повече. Така може в зависимост от конкретната нужда да намалите консумацията наполовина.

- Къпете се под душа, а не във ваната. От топлинния счетоводител „Бруната" предлагат и по-радикално решение - да не се миете под течаща вода, а да запушвате мивката, за да пестите.

- Не забравяйте скритото потребление на вода. Човек използва над 4000 литра дневно чрез нещата, които консумира. За чаша кафе отиват 120 литра (за поливане на кафеената плантация), а производството на една тениска "струва" 2500 литра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2805 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.29 | 08:13

2
Е как? Като си купим дърва и/или въглища :)
Един

2014.10.29 | 08:13

1
Не, като непозволяваме да се увеличават!!!

Добави коментар

Водещи новини