Над 65% от българите стресирани заради претоварване с работа

  • 20 октомври 2014 16:34

  • 1488
  • 2
Над 65% от българите стресирани заради претоварване с работа
© Getty Images/Guliver

Претоварване с работа и несигурност за бъдещето на компанията са основните причини, които предизвикват стрес на работното място при българите. Това коментира експертът по безопасност и здраве при работа Деяна Илиева, доктор по ергономия. Илиева представи на семинар резултатите от проучване на общественото мнение в Европа, направено от Европейската агенция по безопасност и здраве при работа и от Паневропейско проучване от 2013 година.

Малко над 65 на сто от българските работници се стресират заради претоварване с работа, на 40,5 на сто не им стига времето, а над 20 на сто са изложени на психически или физически тормоз по време на работа. Според изследванията половината от работещите в България мислят, че стресът не се контролира там, където работят и само 9 на сто смятат, че се извършва добър контрол. България е на последно място в Европа по мерки, които се предприемат в предприятията за контрол на стреса, посочват експертите.

Относително най-болни вследствие на работа са наетите в секторите образование, хуманно здраве и социална работа, добивна промишленост. Най-малко се оплакват от здравословни проблеми в секторите селско, горско и рибно стопанство, търговия, ремонт на автомобили и административни и спомагателни дейности, сочат резултатите от национално изследване на Главна инспекция по труда от 2012 г.

От обща умора и здравословни проблеми поради стрес, най-засегнати са работещите в образованието. Най-много проблеми със съня имат работещите в сектор "хуманно здравеопазване и социална работа" и преработваща промишленост и отново в образованието.

Тревога, породена от работа, най-често се среща в секторите образование, хуманно здравеопазване и социална работа, както и в държавното управление.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.28 | 09:19

1
Koi raboti po 12/14 chasa v EU ! Samo emigrantite !
onq s konq

2014.10.28 | 09:19

2
Еми като емигрантите бачкат толко мн на эапад,що тука един капут непрекъснато вика "емигрирайте,емигрирайте..."

Добави коментар

Водещи новини