Правят платен единствения безплатен паркинг в София

  • 16 октомври 2014 21:49

  • 2507
  • 2
Правят платен единствения безплатен паркинг в София
©

От ноември единственият безплатен паркинг в София - при Националния стадион "Васил Левски", става платен. Районът при секторите Б, В и Г влиза в зелената зона и за него ще се плаща по лев на час. Престоят ще бъде ограничен до 4 часа, пише "24 часа".

Паркингът, който се ползва масово от софиянци, е единствената територия, която се прибавя към зоните за платено паркиране в новата наредба за организация на движението. Тя ще бъде разгледана от СОС на сесия следващия четвъртък. Ако бъде приета, правилата ще влязат в сила от 3 ноември. Въпреки че месеци се говореше как зелената зона ще се разшири към "Лозенец", около ВМА и пазара "Димитър Петков", засега тя ще захапе само безплатния паркинг.

Зелената зона работи 9 часа дневно. При цена от лев на час, ако ежедневно се ползват всички места, само от там Центърът за градска мобилност ще прибира около 100 хил. лв. месечно от гражданите за услуга, която сега те ползват безплатно.

Макар паркингът да е прилежаща зона към стадиона, за него има два акта за общинска собственост от времето на кмета Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра. Издадени са от район "Средец" на 1.8.2003 г. и на 8.12.2003 г. Тогава районен кмет е Иван Сотиров.

"Паркингът никога не се е водил държавна собственост. Поне в регистрите, които са по Закона за държавна собственост от 1996 г. го няма. По закон улици и площади са публична общинска собственост и паркингът е такъв, защото не е на стадиона", обясни областният управител на София Росен Малинов.

Към паркинга апетити имаше и "Национална спортна база", която стопанисва стадиона. С няколко писма те искаха терена, за да направят частен паркинг. Общината обаче отказа.

Гражданите на София обаче не са доволни от решението и то не само заради таксата, която трябва да заплатят, а поради факта, че центърът на София щял да се задръсти много повече.

Последвайте канала на

2507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.17 | 16:31

2
интересно се получава , публична собственост направена и подържана от данъци ? но частно-общински фирми Я ползват за лична изгода по държавни закони но не отговарят за повреди при платен паркинг , защо ? Безотговорност към Труда или обикновен рекет от страна на ЗАКОНА и държавата
КРАЙ

2014.10.17 | 16:31

1
ЕЙ помяри престанете да слагате платено паркиране в цяла София..искате да изчистите центъра от коли на бедни хора за да може да си паркирате лъскавите лимузини без проблем(а и да искарате някой милион)..Ето един закон в полза на богатите..така си ги коват закончетата и определят как ше живеем тия смешници

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини