Майка разказа още фрапиращи истории за 4-то помощно училище

  • 13 октомври 2014 10:04

  • 5802
  • 7
Майка разказа още фрапиращи истории за 4-то помощно училище
©

За още фрапиращи случаи на скандално отношение към деца със специални образователни потребности в столичното 4-то помощно училище разказа пред БТВ Цветанка Димитрова, майка на момиче, посещавало учебното заведение за десет дни в началото на учебната 2011-2012 г. В същото училище учи и Ана-Мария, чиито родители преди седмица алармираха за съмнения за сексуално посегателство срещу дъщеря им, която има аутизъм.

„Давали са лекарства на детето ми – тя никога не е подлагана на медикаментозно лечение за състоянието си. Попитах я дали са й давали лекарства. „Ако ти кажа, ти ще ми се скараш и ще ми се разсърдиш” – ми отговори дъщеря ми. „Леличката каза – ти няма да го пиеш, ще го изсмучеш” – обясни ми после. Когато я попитах какво е било хапчето, отговорът беше – розово”, разказа Димитрова. Дъщеря й Цветелина е била отписана от училището веднага след този случай.

„Нашата дъщеря е с неустановен синдром, с умствена изостаналост. Завърши 8-ми клас в държавно училище с ресурсен учител. Решихме да я преместим в помощното училище, защото не навсякъде има ресурсни учители”, обясни майката.

По думите на Цветанка Димитрова, класната ръководителка на дъщеря й е била новоназначена, но е напуснала само седмица по-късно, защото отказала да подпише документи, за което настоявало ръководството на училището.

„На първия учебен ден се запознахме с част от децата и родителите. Нашата дъщеря е по-емоционална, решихме в началото да остава само до обяд. Никога повече не бяхме допускани да прекрачим прага на входната врата”, обясни още майката.

В началото на втората седмица от учебната година бащата на Цветелина трябвало да я вземе от училище след обяда, но се забавил с час и половина. Когато пристигнал на входа при охраната, станал свидетел на грозна сцена.

„Докато казва на охраната за кое дете е дошъл, той чува суматоха и чува мъжки глас. Вижда в коридора две жени от помощния персонал край едно дете, което се е свило на пода в ъгъла, един от преподавателите удря с пръчка непосредствено до детето, което е с церебрална парализа”, разказа Цветанка Димитрова.

„Една от жените споделила, че повече от час не могли да го вдигнат от стълбище. Съпругът ми веднага отишъл и с няколко спокойни думи успял да вдигне детето. От страх то дори се изпуснало. После отишъл в кабинета на директорката, за да й разкаже какво е видял, а тя отговорила: „Това е моето училище не може да се случи, вие сънувате”, допълни майката.

„Това дете няма как да обясни това, което е преживяло – някой трябва да го каже на родителите му. Сигурна съм, че и с Ана-Мария се е случило нещо – това дете е изживяло нещо там”, категорична е Цветанка Димитрова.

След този случай тя разпитвала дъщеря си за деня в училище, а момичето разказало, че със съучениците си е прекарало целия ден в класната стая. „Когато е без учител, моята дъщеря е много общителна и става и започва да говори с другите. Затова се усъмних, че е седяла на чина цял ден и попитах дали е пила лекарства”, обясни майката.

„Говорих със служител в МОН, който отговаря за тези училища – обясних за случая и той си остана там. Служителката ми обясни само следното: държавата ни е такава, че дори да направим проверка на училището, никакви нередности няма да бъдат установени, а те ще бъдат само предупредени”, обясни Цветанка Димитрова.

„Аз съм тук заради Ана-Мария, заради моята дъщеря и всички деца, които имат нужда от помощ”, каза майката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5802 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.10.26 | 23:56

7
Вярно е,че много неща в държавата не са в ред,но що за хора в личностен план са тези,които издевателствуват над децата и се прикриват едни други,не ми е понятно.Това не са хора,това са идиоти!Такива хора,без грам милосърдие към децата,нямат място в детски домове и училища.
123456

2014.10.26 | 23:55

6
Убеден съм, че тоя дето насилва децата е или роднина или много близък на директорката. Как пък не се намери един свестен прокурор, полицай, министър да застане пред обществото и да ги накаже, както си му е реда в Северна Корея за такива неща разстрел, малко им е на тия гадове гнусни.
Изроди....

2014.10.26 | 23:55

5
Да биеш дете с пръчка -> в затвора. Да биеш дете, което има нужда от специална грижа -> 3 пъти повече време в затвора. Иначе....ще бъдат линчувани от родители.....

2014.10.26 | 23:55

4
държава няма, некой да не е разбрал
Потрес

2014.10.26 | 23:55

3
КАКВО Е ТОВА УЧИЛИЩЕ НА УЖАСИТЕ??? КАКВИ СА ТЕЗИ "уЧИТЕЛИ"???? ТРЯБВА ДА ГИ ЗАТВОРЯТ ВЪТЕР И ДА ГИ ЗАПАЛЯТ ИЗРОДИ НЕВИЖДАНИ!!!!

2014.10.26 | 23:55

2
film na ujasite producent min. na obrazuvanieto

2014.10.26 | 23:55

1
Gospodi,vsi4ki na vajeto i da badat lin4uvani.

Добави коментар

Водещи новини