На три места в страната се прави утилизация на боеприпаси

  • 03 октомври 2014 19:36

  • 2658
  • 0
На три места в страната се прави утилизация на боеприпаси
©

В момента утилизация на боеприпаси се извършва само на три места в България. В контрола по тази дейност са включени много институции - междуведомствената комисия, включва представители на икономическото министерство, външното, отбраната, МВР и всички служби, съобщи БТВ.

След като веднъж фирмата има лиценз за производство и търговия с боеприпаси, тя трябва да получи отделно разрешително по всеки договор за утилизация на вносните, както и разрешително от служба КОС за транспорт и съхранение. Освен това е необходимо разрешително за прилагане на конкретна технология по така нареченото разснарядяване на боеприпасите.

Експертите са открили невзривени палета с мини. Боеприпасите са немско производство, докарани по договор за утилизация с гръцката армия. Контрактът е от 2008 г. Фирма „Видекс” има издадени две разрешителни, но не се споменават количествата мини за утилизация.

Станчо Петков е един от тримата експерти, които влизат вчера сутринта за оглед в унищожения цех. По думите му там е имало десетки тонове взрив в разрез с изискванията за безопасност.

По данните на експерти на мястото са били струпани близо 900 000 мини, а част от тях все още се намират в Горни Лом. Заради следствената тайна, не е ясно какви документи са представили от завода в служба КОС и защо са искали да местят мините в софийския си склад в Сеславци.

Охраната е в неведение какво се вкарва с камионите в складовата база. Фирмата използва бившите складове за експлозиви на "редки метали" от близо 20 години, обясниха местни хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини