Ветеринари искат уволнението на ръководството на Агенцията по храните

  • 25 септември 2014 14:32

  • 1546
  • 0
Ветеринари искат уволнението на ръководството на Агенцията по храните
© Булфото

Ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест пред Министерството на земеделието. В интервю за БНР д-р Мирослав Първанов обясни защо той и колегите му протестират.

"Този протест е пети в исторически план и трети в рамките на два месеца. Той с е организиран най-вече заради неизпълнението на исканията в декларацията от предния наш протест пред Агенцията по храните и е под наслов „Да спасим животновъдството и ветеринарномедицинската професия в България". Защо сме ние пред Министерството на земеделието и храните? Защото очевидната е абсолютната липса на правилна политика в целия сектор животновъдство, а пък правилната, пряко свързаната с животновъдството, ветеринарномедицинска професия е поставена в най-унизителното и жалко състояние, откакто съществуват исторически данни за това. Само да ви кажа, че никога в историята на българската ветеринарна служба не е допускан такъв провал инфекциозно заболяване да обхване цялата територията на страната, да прескочи дори границите, а в същото време от хората, от които ние очакваме реакции, да получаваме оправдания от типа, че вятърът и комарите са виновни за това", обясни той.

Според д-р Първанов България е на път да изпусне момента с ваксинацията срещу болестта "син език" за догодина: "По въпроса за "синия език" искам да ви кажа, че много отдавна се изпуснаха нещата, защото например ще ви дам в Румъния какво се прави – когато се открива първото болно животно, за 4 часа се обявява заболяването и не са минали и 20 дни оттогава, вече е закупена ваксина. Това трябваше да се случи при първото огнище, а то не се случи и това, което се случва в момента е, че цялата страна вече е станала стационарна за това заболяване и в такъв случай, това, което трябва да се прави, е ежегодна ваксинация. Това трябва да се влезе в държавната профилактична програма като държавна политика. Истински проблем е, че в момента и това закъснява. Тази ваксина се поръчва най-малко 3-4 месеца предварително, така че ние ще изтървем заболяването за догодина и няма да остане какво да ваксинираме и лекуване, защото овцевъдството е обречено".

"Това искаме да го алармираме и съвсем сериозно го твърдим и отговорно. Затова сме пред Министерството на земеделието, затова искаме среща с министъра, затова искаме незабавно уволнение на професор Моллов и на целия втори ешелон в Агенцията по храните, затова искаме възстановяване на нормалните правила в системата на здравеопазване на животните с ясно разграничаване кой е контролен орган, кой е практикуващ ветеринарен лекар, затова искаме и възстановяване на статута на ветеринарномедицинската служба като самостоятелен орган към Министерството на земеделието. Това ръководство на Агенцията по храните не само трябва да бъде уволнено, хората трябва да бъдат дадени на съд, защото някой е виновен за тази ситуация", каза още д-р Мирослав Първанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини