Кардиолози призовават за повече плодове в училищното хранене

  • 24 септември 2014 17:03

  • 1025
  • 0
Кардиолози призовават за повече плодове в училищното хранене
©

Кардиолози призовават в домовете и в училищата на децата да има повече здравословна храна - повече плодове и по-малко полуфабрикати.

Призивът на лекарите е част от лекция за здравословен начин на живот и демонстрация за оказване на първа помощ за учениците от Италианския лицей, с която е дадено началото на тазгодишните инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември, съобщиха организаторите - Дружество на кардиолозите (ДКБ) и сътрудничество с Български червен кръст (БЧК).

Тази година фокусът на Световния ден на сърцето е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

"Настояваме децата да бъдат опазени от тютюнев дим, в домовете и училищата да има повече здравословна храна - повече плодове, по-малко полуфабрикати, да ги пазим от стрес, да ги насърчаваме да спортуват и да им създадем привлекателни условия за това", е посочил доц. Иво Петров, председател на ДКБ.

ДКБ и БЧК са организирали още и демонстрации по оказване на първа помощ и работа с дефибрилатор. Демонстрацията е била направена от д-р Пенчо Пенчев от БЧК. Монтирането на дефибрилатори на обществени места и обучаването на широк кръг от хора, които да оказват първа помощ при сърдечни удари, е една от каузите на ДКБ и БЧК, с които могат да бъдат спасявани стотици животи годишно, се посочва в съобщението.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане, допълват организаторите.

На 29 септември целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. В България студенти от МУ-София, подкрепени от ДКБ и младежката структура на БЧК, организират инициатива, с която целят популяризират движението, като основен метод за превенция за здраво сърце. Идеята на организаторите е да отправят различни предизвикателства към минаващите хора, да
извършат конкретна физически дейност, за което ще получат подарък. Събитието ще бъде от 12.00 до 13.30 часа в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша" откъм бул. "Патриарх Евтимий."

Темата за сърдечно-съдовите заболявания и най-новите достижения в кардиологичната наука ще бъдат дискутирани от кардиолози от България, Европа и света по време на предстоящия 14-и Национален конгрес по кардиология - най-големия научен форум в България, който ще се състои от 2 до 5 октомври 2014 г. в к.к. Златни пясъци.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини