Двама от протестиращите миньори изведени в тежко състояние

  • 19 септември 2014 11:22

  • 1382
  • 3
Двама от протестиращите миньори изведени в тежко състояние
©

35 часа продължава вече ефективният протест на миньорите в бургаската мина "Черно море". Медицински екип следи здравословното им състояние. Няма работници, напуснали рудника през нощта.

61 работници са на 300 метра под земята в рудника. Техни колеги им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници. От миньорски синдикат казаха, че действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо. По-късно те, заедно със семействата си, се подготвят за повторна блокада на пътя Бургас - Слънчев бряг.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания ще изплати сумата от 270 хиляди лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина "Черно море" не са постъпвали.

Междувременно двама мъже бяха изкарани от рудника в тежко състояние. Единият е със сърдечен проблем, а другият е направил хипертонична криза, казаха хората от спасителния екип.

Рудникът, в който са се събрали протестиращите, се намира на четири километра от входа на галериите. Влошава се състоянието на работниците. Много от тях са с повишено кръвно налягане, оказва им се помощ на място, но те отказват да напуснат рудника.

Двамата миньори, които бяха изведени, са били в прединфарктно състояние, каза началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев, цитиран от БНР.

61 протестиращи работници са се събрали на тясно, влажно и запрашено място и всеки следващ час крие риск не само за здравето, а за живота им, допълни Неделчев.

Миньорите от въгледобив "Бобов дол" се присъединяват към протестиращите си колеги от мина "Черно море" и ще останат под земята час след приключването на работния ден. Това се съобщава в декларация на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в Бобов дол, адресирана до министъра на икономиката и енергетиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия, който е заедно с президента на работно посещение в Азербайджан.

Продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката води до неизпълнение на различните програми във въгледобивните предприятия, а именно нередовното изплащане на работните заплати, липсата на финансово обезпечена програма по здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтните и инвестиционни дейности, пише още в декларацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1382 3

Коментари 3

Добави коментар

2014.09.20 | 10:18

3
БОЖЕ ЩО СИ ТОЛКОЗ ПРОСТ ТАЛИБАН ?!
Аз

2014.09.19 | 15:34

2
Ще уморите хората бе, нещастна политическа сган!

2014.09.19 | 13:42

1
POLITICITE SA MASTEXA ZA BALGARITE

Добави коментар

Водещи новини