Обучение преди брака предлага варненският митрополит

  • 12 септември 2014 14:53

  • 886
  • 5
Обучение преди брака предлага варненският митрополит
©

Младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности, цитиран от БТА. Той е категоричен, че е необходимо сериозно да се помисли как младите хора да преминат през обучение преди да сключат брак.

Дискусията се проведе в рамките на Седмицата на православната книга и в нея се включиха представители на българската и руската Църква и на различни обществени организации.

Митрополит Йоан отчете факта, че през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Владиката смята, че църквата може да помогне на младите много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно. Той смята, че чрез предварителната подготовка на кандидатите могат да бъдат намалени разводите в страната, както и случаите на съвместно съжителство без брак.

Варненският митрополит предлага обучението да започва още в най-ранна възраст. Той е на мнение, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение. Политическа воля за това обаче все още няма.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата безпрекословно е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи. Тя е особено загрижена за младото поколение, подчерта още владиката.

Последвайте канала на

Нора Виткова
886 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.09.20 | 16:44

5
би било добре да се разгледа и проблема с врачките от християнска гледна точка
Бачо

2014.09.14 | 16:20

3
Запитвачи на зли духове. Това са врачките и медиумите от християнска гледна точка. В Библията ясно и категорично са описани.
Лили

2014.09.14 | 16:17

1
По-скоро трябва да се разгледа "доживотния " срок на брака.В съвременното динамично общество това вече май е твърде трудно достижима цел-още повече когато младите са имали вече по няколко връзки преди да сключат брак.Как да ги задължи закона или църквата след това да бъдат ''верни го гроб"?Та нали те се променят,човека до тях също.Ами ако посокита постепенно се раздалечат?Да не би тогава страхът от " проклятие и наказание" да продължи да крепи брака ?Към това ли се стреми църквата?

2014.09.14 | 20:47

4
Разводите се отразяват много негативно,особено когато има засегнати деца.Последиците се равняват подобно на загуба,която се равни на 2/3 загуба на месечния доход.

2014.09.14 | 16:19

2
Динамичното общество гони БНП(бруто национален продукт).Обществото трябва да гони щастието на възможно най-голям брой граждани.

Добави коментар

Водещи новини