Съвет на мъдреците ще спира изтичането на умове от България

  • 12 септември 2014 06:01

  • 2055
  • 9
Съвет на мъдреците ще спира изтичането на умове от България
©

Съвет на мъдреците, в който ще влизат министри, представители на научни среди и бизнесмени, ще се бори с "изтичането на мозъци" от България.

Официалното име на новата структура ще е Съвет за интелигентен растеж и ще се намира в Министерския съвет. Създаването му е предвидено в изготвената стратегия за интелигентен растеж, която беше пусната за съгласуване. Тя има за цел увеличаване на инвестициите в нови технологии, обучението на специалисти, наемането на висококвалифицирани кадри от българските фирми и нарастване на парите за наука и разработки до 1.5% от БВП до 2020 г. Председател на съвета ще е министър-председателят. От бизнеса ще има представители на определените приоритетни области, към които страната ще положи усилия, за да се развиват. Това са информационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, нанотехнологиите, производство на филми, музика, радио- и телевизионни програми, фармация и екологично чисти продукти, пише в. Сега.

Стимулиране и усъвършенстване на инженерното образование, насърчаване на фирмите да наемат висококвалифицирани кадри, както и да организират стажове и специализации за студенти, които по-късно да остават на работа. Това са част от мерките, които държавата възнамерява да приложи, за да спре изтичането на мозъци към чужбина. Този процес е най-силен сред висококвалифицирани кадри - завършилите информационни технологии и докторантите. За целта се предвижда да се въведат ваучери за обучение и квалификация във висшите училища по заявка на бизнеса. Другата мярка ще е да се даде възможност на университетите да създават стартиращи предприятия от студенти под патронажа на преподавателите и менторите за развитието им. Българските клъстери могат да стимулират регионалната специализация на България, смятат авторите на стратегията. За целта се предвижда реформа в професионалните училища, като държавата ще стимулира създаването на такива в местата, където работят успешни и иновативни фирми.

Едно от заключенията в документа е, че сегашната структура на образованието не е благоприятна за преминаване на растеж на базата на иновациите. Според авторите на документа трябва и в училищата, и в университетите да се наблегне на обучението на "терен", а не всичко да е теория. Така завършващите излизат неподготвени да започнат веднага работа. Трябва да се приемат и законови промени, за да се осигури възможност да се въведат гъвкави учебни планове, базирани на модулно обучение. Признаване на неформално придобити квалификации - например на специалисти, които се занимават с програмиране, може да се окаже също така полезно за задържане на младите специалисти в България.

По част от определените в стратегията приоритетни области за развитие вече има готови проекти, на които се разчита, че ще преместят напред България в класацията на иновативните държави. Според Националната пътна карта на научноизследователска инфраструктура до 2020 г. ще бъдат отделени над 108 млн. лв. за изграждане на девет водещи научноизследователски проекта. Те фигурират и в стратегията за интелигентен растеж. Сред тях са изграждането на Национален университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, Център за съвременна микроскопия за фундаментални и приложни изследвания в областта на биологията, медицината и биотехнологиите и национален център за високопроизводителни и разпределени пресмятания.

България е лидер в страните от ЕС в седем области - производството на едножични влакна от пластмаса, метални соли, руди от благороден метал, олово, мед, маслодайни семена, плодове за извличане на "меки" масла и дамско облекло. Отчита се също така бум в развитието на творческите индустрии като информационни технологии, филмова индустрия, архитектурни дейности, реклама, научна и развойна дейност. Само във филмовата индустрия броят на фирмите са се увеличили с 50%, добавената стойност - с 40%, а заетостта - с 25%. В творческите индустрии работят около 88 700 души. Годишният оборот е общо 6.2 млрд. лв.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2055 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.05.26 | 21:32

9
нов начин за спонсориране на близки и роднини на Власта , е може би на техните наследници , нали трябва да се научат на паразитен живот

2014.09.14 | 00:22

8
СЪЗДАВА СЕ ОЩЕ ЕДИН СЪВЕТ НА ТЪПАЦИТЕ
Емигрирайте!

2014.09.13 | 10:35

7
Ако ГЕРБ се върне на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование!
svidetel

2014.09.13 | 10:35

6
Savet na madrecite ?????!!!!!????? palen maitap,palna mania6tina, palen ki4444444444444444
BBisPedal

2014.09.13 | 10:34

5
Рапортувайте профила на Боко Тиквата във фейсбук за да му свалят профила от централата в Пало Алто! Колкото повече хора и по-често го правят, толкова по-бързо ще му изтрият профила! Така няма да слушаме безсмислиците на този простак! Профилът е „Boyko Borissov”! На профила има бутон „Message и многоточие”. Натискате многоточието и след това „Report” и продължавате. Процедурата отнема 30 секунди!
селски простак

2014.09.13 | 10:34

4
да ви сeрем в yстата на всички
MARABA ANADOLSKİ

2014.09.13 | 10:34

3
PİTAM SE :KAKAV SAVET KE DADE MADRETSA NA GLDUVASHT MLAD CHOVEK?
77

2014.09.13 | 10:34

2
Kato idea e dobro no ste se prevurne v novo zveno za lapane. Na kakuv model/baza shte se bazira?

2014.09.13 | 10:33

1
6te sprete na majka si hurkata,tapaci,no 6te sazdadete o6te edna nikomu nenujna administracia za lapane.

Добави коментар

Водещи новини