Пълна промяна в софийския зоопарк

  • 10 септември 2014 07:41

  • 2719
  • 2
Пълна промяна в софийския зоопарк
© Булфото

Маймуните в софийския зоопарк ще имат собствена джунгла с островчета през следващата година. „Предвиждаме всяка клетка да се разшири почти двойно, за да има повече място за лиани, въжета и дървета”, разказа пред „Монитор” главният куратор на столичната зоологическа градина Радко Сертов.

„Новите къщички ще са с разчупена форма и няма да са подредени в една редица. Искаме да има елемент на изненада за посетителите ни и да не знаят какво ги очаква в следващата клетка”, каза Сертов. Всяка къщичка ще е със скални масиви, лиани, люлки, дървета и въжета, за да могат да си играят и да радват малчуганите. Посетителите пък ще влизат между клетките в специален стъклен тунел, откъдето ще могат да гледат маймуните. Освен това грозните решетки ще се подменят с нови фини мрежи, които са специално за маймуни.

Това е само част от промените на генералната реконструкция на зоопарка, която ще стартира с нов дом за лешоядите и орлите. Идеята е да изчезне бетонът, да има повече дървета, растителност и скали за да може животните да са по-близо до естествената си среда. Целта е градината да бъде приета в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, за да може да участваме в международни програми за съхранение на животни.

От понеделник започна ремонт на клетката на орлите, като първо бяха преместени 4-те лешояда. „Те са по-лесни за хващане, защото стоят на земята, но двойката скални орли си почиват нависоко”, обясни Сертов. За това служителите на зоопарка ще се покатерят на скелета и ще се опитат да ги хванат със специални мрежи. Птиците временно ще се настанят в други клетки, докато майсторите сменят ръждясалите въжета и мрежи. Всичко вътре ще се пребоядиса и ще се подкастри самораслата растителност.

От зоопарка са готови и с проект за нови къщички за котките, който ще са двойно по-големи от сегашните. Ягуарите и пумите ще се обзаведат със собствени басейни, а клетката им ще заприлича на истинска джунгла. „В момента те по-скоро приличат на легени и са много малки. Идеята е басейните да приличат на естествени езера и затова ще са с различна дълбочина”, разказа за бъдещите планове Сертов.

Скални имитации, дървета и лежанки ще доближат хищниците до естествената им природна среда. За котките, които не обичат водните бани, ще има други удобства като сенници и лежанки. „По този начин ще можем да съберем и двойката леопарди”, каза още Сертов.

През тази година двойката петнисти африкански котки сервали се сдоби с две малки, едно малко имат и енотите, като мъничето вече се разхожда с майка си. Групата чакали имат малки, които си играят пред погледа на посетителите, а от тревопасните с бебета могат да се похвалят благородните елени, гривестите козирози, понитата, антилопите личи и муфлоните.

Дървета, храсти и скали ще заменят бетона и при мечките. „Ще им направим и нови басейни, в които ще могат да се къпят през лятото”, обясни главният куратор на столичната зоологическа градина Радко Сертов. Бетонът ще се покрие с изкуствена планина, по която ще тече водопад, който ще пада в изкуствена река и накрая ще завършва с езерце. За всички 10 мецани ще има и нови дървета и скални масиви. „Засега най- спешно е ремонтирането на клетките на маймуните, котките и мечките, защото при тях бетонът е най-много”, обясни Сертов.

Хиените пък ще се поглезят с нови сенници. Вълците, лисиците и сервалите ще обитават нови клетки, а дърветата и храстите ще пресъздадат пейзаж като в гората.Готов е и нов зелен маршрут от 40 редки дървета и храсти на територията на царството на животните.

Носорогът от столичния зоопарк ще заживее заедно със зебрите точно както в Африка. Те ще бъдат настанени в ново, много по-голямо заграждение, за да са по-близко до естествената си среда. Надяваме се, че скоро ще можем да реализираме и този проект, обясни главният куратор на зооколекцията - Радко Сертов.

След другите планове е и нов дом за двойка жирафи. В новата клетка ще има специални диорами с картини от сухата савана и сенници, под които да се глезят животните. Веднага щом те са готови, в столицата могат да пристигнат два жирафа от Германия.Сред грандиозните планове на зоопарка е слоницата Артайда да се премести в ново, много по-голямо жилище. Компания пък може да й правят още две женски от Европа.

Менюто на осиротялото бизонче в столичния зоопарк е обогатено с ябълки и зеленчуци. То остана самичко, след като преди две седмици отрова тръшна родителите му. Гъбичките в мухлясалото сено покосиха още камила, 2 яка, 3 гаура и малко бебе козирог. Цялата храна на тревопасните животни в зоопарка е сменена, а заради смъртните случаи беше направена и основна дезинфекция и почистване на клетките и хранилките на всички животни в парка. „Сега бизончето е добре, беше на витамини и антибиотици”, разказа временният шеф на зоопарка д-р Манол Нейков. Той увери, че няма други болни животни, но от СДВР ще направят проверка дали не са отровени умишлено. До десетина дни ще са готови резултатите от изследванията на различни органи на умрелите животни. Проби от храната на тревопасните е изпратена и в акредитирана лаборатория в Белгия. Почти сигурно обаче е, че умрелите животни са били отровени. Оттук нататък разследващите органи трябва да установят дали това е станало умишлено, или е резултат на небрежност - например неправилно съхранение на храната.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2719 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.09.14 | 08:51

2
Цяла България е един ЗООПАРК.
Евгений

2014.09.10 | 09:43

1
Аааа, ето къде е заровено кучето. Поздрави на смислените сънародници!

Добави коментар

Водещи новини