Жители на село Странско поискаха морална награда за кмета си

  • 09 септември 2014 08:55

  • 1742
  • 0
Жители на село Странско поискаха морална награда за кмета си
©

Жители на димитровградското село Странско, което беше залято от два язовира преди 3 дни, поискаха кметът им да получи награда. Там имаше наводнени къщи, издавени животни, но не и загинали хора. Причина за това са единствено действията на кмета Фильо Стоев.

Кметът разказа пред БТВ, че рано сутринта излязъл на лов, но видял, че улиците са наводнени, а проливният дъжд не спира. Отишъл до един от близките язовири, видял, че всеки момент може да прелее и се захванал със спасяването на съселяните си – обадил се в „Бедствия и аварии” – Димитровград, на EVN (за да спрат тока) и след това поел от къща на къща, за да евакуира хората.

„Реших, че ако бия камбаните, ще загубя поне 20 минути”, спомня си Стоев.

Имало обаче и хора, които не искали да оставят домовете си. „Старите хора са суеверни, трудно може да ги изкараш. Те са живели тук 50-60 години, младите вземат най-важното и тръгват, на старите животните са им мили. Трудно е да тръгнат, като знаят, че на една пенсия не може да изкарат”, разказа жител на селото.

Странско иска морална награда за кмета си от държавата. Междувременно, почистването на наводнените къщи продължава. Очакват се да се включат и още доброволци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини