Софийската градушка смазала мушкатата на бате Ненчо

  • 07 септември 2014 07:21

  • 4308
  • 4
Софийската градушка смазала мушкатата на бате Ненчо
© Булфото

Hенчо Илчев е сменил около 6-7 квартири за 20 г., откакто живее в София. Но жилищата били все малки - от студентски тип, и никъде нямало хубав балкон.

Затова, когато преди около година и половина със съпругата му Зорница си търсели собствен апартамент, актьорът веднага се влюбил в един слънчев в квартал "Лагера" с много голяма тераса, пише "24 часа".

"Винаги съм искал да имам такава, за да гледам много цветя", казва комикът. Имал саксии и преди, но трудно ги местел, особено по-големите. Други растения загинали или изчезнали покрай многото пренасяния. А и в собственото жилище имаш и повече място, и повече мерак, казва той.

Ненчо обича цветята от дете и днес гледа много в дома си. За саксиите с мушкато, както и за двете палми в хола се грижи само той. Отменят го единствено когато е на път. Допреди няколко дни например съпругата му гледаше растенията, защото актьорът беше на турне с колегите си от "Комиците". А когато и тримата със сина им Момчил са на почивка, съседите идват на помощ. Може да се познават отскоро, но вече си помагат по комшийски. "Защото през лятото 2-3 дни като не ги полееш, веднага умират", казва Ненчо.

Как да се грижи за растенията си, той научил от майка си. През цялото му детство, а и до днес тя гледа много цветя в двора на къщата си в Момчиловци - родното село на актьора в Смолянско. Тя му показала как се садят, зазимяват, плевят, кое по колко се полива. "То си е сложна работа, някой трябва да ти покаже как се прави. От нея съм взел повечето цветя", разказва илюзионистът.

Сега едно от любимите му занимания сутрин, когато стане от сън, е да изпие кафето си на балкона сред цъфналите мушката. "Толкова зареждащо ми действа. Просто да си поседя и да ги гледам", казва той.

Гледката била още по-приятна допреди месец и половина, когато удари голямата градушка в София. Кварталът на Ненчо Илчев бил един от най-засегнатите. "Унищожи ми мушкатата, че и саксиите", разказва той. Събирал ги дълго време, за да са в различни цветове. Някои корени си купил, други взел от майка си в Момчиловци. Имал към десетина големи саксии с по няколко корена във всяка.

Но сега започва да събира наново. "Поръчал съм на едни жени на пазара да ми подготвят 4-5 саксии", казва комикът.

"Много трудно се гледат и лесно могат да умрат. Но цветята са като хората - когато се отнасяш с тях с любов и се грижиш отдадено, те растат и са красиви. Има значение дори как ги поливаш. Има една теория, според която човек зарежда водата с положителна или отрицателна енергия и тя получава такива кристали. А цветята са основно вода. Затова трябва да се подхожда с внимание и положително настроение", обяснява Ненчо Илчев.

Последвайте канала на

4308 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.08 | 00:05

3
ЕЕЕЙЙЙЙ, много вИ е страх от тоя ВОЛЕН ......... във всичко той ви се привижда.

2014.09.08 | 00:05

4
Не виждате ли че тук постоянно спамят 4-ча фенове на Тиквоча- единия пише на латиница, неграмотно; втория е глупака с коня, пише само глупости и всички му се подиграват винаги; третия е Крум Усраински, с име- Любо Ангелов сега се подвизава, и той е от глупав по-глупав, и четвъртия е един изперкал дъртак от Варна- Любомир Илиев- той все пише "вицове" за радио Ереван. Всичките са уникални тъпанари.
samo gerb

2014.09.08 | 00:05

2
Bolen Siderov e vinoven za gradu6kata. samo gerp i tva e.
lupi

2014.09.07 | 16:52

1
bravo na avtor i posle moje da mi oblije6 huqkata,da se radva6 mnogo na honorara ot statiqta

Добави коментар

Водещи новини