Бедствено положение в Берковица, приливна вълна заля града (обновена+видео)

  • 05 септември 2014 06:54

  • 15969
  • 30
Бедствено положение в Берковица, приливна вълна заля града (обновена+видео)
© Булфото (архив)

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река. Кметът на града Димитранка Каменова съобщи, че има бедстващи хора, предаде БНР.

За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия: "Започват леко да се нормализират нещата,но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица". Кметът на Берковица съобщи, че общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна.

Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването. Все още е непроходим третокласният път Монтана–Дълги дел. В момента се прави организация за осигуряване на доставката на стоки от първа необходимост за засегнатите от бедствието села. Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. Във всички населени места работят екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Главният оперативен дежурен в пожарната Красимир Запрянов съобщи: "Излезли са от коритата реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци. В засегнатите общини към момента работят 15 екипа на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Монтана с над 130 служители. Сформирани са и работят общински щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми. За момента няма загинали и пострадали хора вследствие на бедствената ситуация. Евакуирани са 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, 17 човека от село Говежда и 5 човека от село Гаврил Геново. В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи, нанесени са значителни щети по пътната мрежа в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради. Извършва се постоянно наблюдение на реките и язовирите и други водоеми, като цяло за област Монтана. Към момента няма постъпила информация в Националния оперативен център за критично състояние на язовири и водни съоръжения. Със заповедите на кмета на община Берковица и община Чипровци е обявено бедствено положение. Със заповед на областния управител на област Монтана е въведен в действие планът за защита при бедствия в частта наводнения. Към момента ситуацията е овладяна".

"Има много наводнени къщи, една от тях е пред срутване. 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката”, отбеляза пред НТВ кметът на Берковица Димитрина Каменова. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването. Основната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни градоначалникът. Димитрина Каменова увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г.

През тази нощ заради придошлата след обилни валежи река Огоста е извършена евакуация на жители на ниските части на 4 села в община Георги Дамяново. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. Със заповед на кмета на общината Дилян Димитров е обявено бедствено положение. Няма пострадали хора.

Повече от 4 хиляди жители на 12-те села на община Георги Дамяново останаха без ток заради прекъснат далекопровод. Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването.

Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. 80 служители на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението“ отводняват сгради в Чипровци и Дълги дел. Пътят за Чипровци е затворен заради наводнен участък в района на село Бели мел.

В резултат на пороите са наводнени и пътища от републиканската мрежа. По магистрала „Хемус” в посока София – Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода, които образуват аквапланинг, съобщи Нова телевизия. Видимостта при тунел „Витиня” е ограничена до 20 метра.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15969 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2014.09.07 | 21:58

30
Навсякъде е ужасна смрад. Сметища в коритата на реките, около манастирите, езерата горите. Битови и промишлени отпадъци са станали като хълмове. Навремето където имаше гори, сега голяма част са изсечени. Епидемия от бълхи в градове и села, нахапаха ни, от хеито не можели да направят нищо. Няма такава държава.

2014.09.05 | 20:24

10
Българчета милички, скриите се в малките си апартаментчета и къщурки, където, за да ги съградите родителите ви и вие сте работили мизерни неплатени работи цял живот. Скриите се, за да не виждате как цял живот ви потъпкват по един и същи начин, как се гаврят с вашиия живот и живота на вашите близки, Защо вие с мъничките си очички и още по- мъничките си ушички отказвате да приемете, че дори и 3 та ръка не сте. На никой не му пука, че вашето имане заминава на кино, на никой не му пука дори и да умирате, дори и вашите деца да умират, това са просто една пенсия, една заплата, едни детски по- малко. Докато си траете, така ще бъде!Отидете по света и кажете Гордо, че вие сте Българин, да видите хората отсреща какво отвращение изпитват от вас.

2014.09.07 | 21:58

29
Taka e. Изглежда не са ходили по други държави. Свикнали са сред мизерията, на ниско качество стока, храни облекло и други. Свикнали са да бъдат мазохисти и да си плащат скъпо за за услуги и храна. Всичко ново построено е като след момбандировка. По мизерно е от средновековие.

2014.09.06 | 21:10

28
Тиквеник герберастки , ВСИЧКИ САЙТОВЕ СА АТАКИСТКИ ! Българите са атакисти , защото АТАКА Е ПРАВА ! ВОЛЕН ЩЕ Е ПРЕМИЕР !
анонимен

2014.09.06 | 21:10

27
Лоша работа, наскоро пътувах из Родопите - навсякъде безумна сеч, гората прозира, навсякъде покрай пътищата има камари отсечени дървета. Тежко им и горко на хората, които живеят в близост - един силен порой и всичко ще се свлече върху домовете им. Така че няма нужда да ни заблуждават, че сега валяло повече отпреди - истината е, че горите се изсичат поголовно и това води до тези бедствия - нищо добро не ни чака с тези ненаказани беззакония. Тежко ни!
гошо

2014.09.06 | 17:43

22
Мизия и Берковица никога няма да получат помощ от Еврейския съюз поради следните причини:Не гласуват за Тиквата;те са българи,а европедерастите-сатанисти помагат само на цигани,евреи и турци /все пак следват американския план за геноцид над българите/.

2014.09.06 | 19:46

26
Никаква помощ за вас, още ще си драпате в тинята които сами си направихте. Никой не ви е длъжен да ви плаща грешките. Като се давате на ДПС да ви секат горите ще имате свлачища и наводнения. По времето на ГЕРБ бях доброволец и залесявахме околностите на града ми, но никога вече. За какво да се трудя като народа ще избере пак някакви корумпета и ще ми унищожат работата. Мисля да емигрирам щото тук вече не се живее.
АМ ТЯ Е УМРЯЛА МА атакларъ

2014.09.06 | 17:45

25
ЗА ВСИЧКО КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА Е ВИНОВНА КУРВАТА воленуглу ТОЙ Е ПРЕДАТЕЛ РУСКИ ШПИОНИН ЗА ТОВА атакларъ УМРЯ ЗАВИНАГИ

2014.09.06 | 17:45

24
Малко на север от Берковица е язовирчето. Сега остава да се излъчат виновните длъжностни лица, които отговарят за неговото състояние, виновните лица, които евентуално са го отдали под някаква форма в частни ръце, виновните частни ръце, които само са експлоатирали без да се грижат за състоянието на подареното им съоръжение, виновните държавни органи, които не са оказвали своевременен контрол над всички изкуствено изградени водоеми в Република България, въпреки многократните наводнения от неправомерно изпущане на събрани в язовири води!

2014.09.06 | 17:45

23
В България, няма виновни! Единствените виновни, е че сме тия, където търпим.

2014.09.06 | 14:04

21
Най-лоша е политическата приливна вълна, която удави цяла България.

2014.09.06 | 12:48

20
ТАЯ МУТРА ТИКВАТА е ВИНОВНА ! И ПРИРОДАТА е срещу него ! ОТКРАДНАЛ ПАРИТЕ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ЯЗОВИРИТЕ ! НЕ МОЖЕ БАНДИТ КОМУНИСТ ДА Е ПРЕМИЕР ! ГОСПОД НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ! ПРИ БИРАТА , ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ !ВОЛЕН ПРЕМИЕР !

2014.09.05 | 15:17

3
Алооооуууу, заблудени тикви , не стига че удавихте хората , ами и тока на ограбените българи ще увеличавате , а ?! Вие , че сте мъртавци е сигурно , но докато не сме ви заровили , проумейте ! В България НЯМА по - голям изрод , урод и ПРЕСТЪПНИК от ТИКВАТА !Комунист ,бандит , наркотрафикант , възпитаник на ДС - българското ГЕСТАПО в Симеоново ! Само тоя крадец и лъжец е виновен за всички бедствия ! ГОСПОД ни предупреждава ! В затвора , а не във властта !!!САМО ВОЛЕН и АТАКА !

2014.09.06 | 02:32

19
Ще гласувам за ВОЛЕН СИДЕРОВ ! А ТИКВАТА трябва да бъде арестуван ! БАНДИТ Е !За какво да гласувам за тая уродлива и грозна ГЕРБАДЖИЙСКА мутра РАПОН БЕЙ Борисов ! Мутромилиционерски идиот ! Ще ми увеличава тока , ще ми влошава живота, ще се прегръща с Ердоган , Доган и Местан , ще ме прави овчар , ще му слушам лъжите и тъпотиите , ще го гледам как краде с Цветелина , ще си играе мачлетата, ще реже лентички , ще ме срами пред света , защото е простак !Бах ти управлението ! Ай сиктир !!! САМО АТАКА !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини