Нов проектозакон крие сериозни рискове за околната ни среда

  • 28 септември 2011 09:53

  • 1110
  • 0
Нов проектозакон крие сериозни рискове за околната ни среда
©

В България вероятно ще стане възможно складирането на CO2 под земната повърхност. Това стана ясно след като през миналата седмица Министерският съвет одобри проектозакон, който въвежда изискванията на директива 2009/31/ЕО на Европейския парламент относно съхранението на въглероден диоксид в геоложки формации. 

Дава се възможност на топлоцентралите да вкарват произведените от тях вредни емисии директно под земните недра, вместо да ги изпускат в атмосферата, пише "Списание 8".
 
Подобни операции ще могат да се извършват в „подходящи геоложки формации на територията на Република България, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море." Централите, които ще се възползват от новата възможност, ще заплащат годишни такси за използваната площ.

Методът за подземно съхранение на въглероден диоксид набира скорост през последните 10 години и официално цели намаляването на вредните емисии в атмосферата. Съществуват обаче и сериозни съмнения за ефективността на подобна мярка. Опасенията са, че складирането и задържането на рисковото вещество под краката ни, за десетилетия напред крие сериозни рискове от изпускане. Реална е и опасността от замърсяване на подпочвените води.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини