В София водата най - хубава от цяла Европа

  • 27 септември 2011 19:02

  • 2350
  • 1
В София водата най - хубава от цяла Европа
©

Една пета от столичани, селищата под Витошката яка и Самоковско вече пият бистра и чиста вода, която идва от най-язовир Бели Искър, който е най-високият язовир в Европа със своите 1870 м надморска височина.

Кристално чистата вода идва по Рилския водопровод.

Това е най-хубавата вода в Европа, която могат да пият и бебетата, каза министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко при откриването на Пречиствателната станция за питейни води в село Мала Църква. Ситата и съоръженията ще задържат не само борови иглички и песъчинки, но и мътилката при дъжд или топене на снеговете, обясни инж. Станислав Станев, директор експлоатация на Софийска вода, която ще експлоатира станциите. От 26 септември разрешение за експлоатация има и пречиствателната станция “Пасарел”.

Двете станции са част от големия проект за интегриран воден цикъл на София, финансиран по програма ИСПА. Най-рисковият и изостанал проект, за който през септември 2009 г. Брюксел съветваше да се откажем, ще бъде завършен напълно до края на 2011 г. и България няма да загуби нито едно евро от 55 млн. европейски пари за него. До края на декември ще бъдат изпълнени и всички големи канализационни колектори, които ще отвеждат отпадните води от всички кнартали на София в Пречиствателната станция за отпадни води “Кубратово”, модернизирана също с пари от интегрирания воден проект, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея проектите за канализацията и водата на София са най-основните проекти, защото влизат в къщата на всеки столичанин. Има много проблеми натрупани в годините, но да нямаш канализация, означава да не си в 21 век, каза Фандъкова.

В момента в МОСВ оценяваме проекта за канализацията на квартал Суходол, очакваме да бъде внесен проекта за канализацията на район Кремиковци, проектира се и канализацията на селищата под Витошката яка, допълни министър Караджова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2350 1

Коментари 1

Добави коментар
Троллер

2011.09.27 | 21:56

1
Масовият строеж на тип казармени помещения върху ликвидираните боянски ливади и на други места ще направи вкуса на водата горчив, когато собствениците им се преселят в България. Водопровода е с капацитет до 2012 година. Не е разчетен за 2.5 милиона "граждани". Цената ще стане недостижима за българите.

Добави коментар

Водещи новини