Засякоха тигрови комари в Пловдив

  • 26 август 2014 14:56

  • 2487
  • 3
Засякоха тигрови комари в Пловдив
©

Тигрови комари са засечени за пръв път в Пловдив, съобщи д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив, цитирана от БТА.

Появата им е вследствие на промените в климата, допълни д-р Троянчева. Тя информира, че само за няколко дни са получени три обаждания за тигрови комари в различни краища на града. По думите й от Националния център по заразни и паразитни болести са информирали, че няма доказана резистентност към обичайните инсектицидни препарати.

От "Дезинфекционна станция" - Пловдив са заявили, че редовно обработват тревните площи и местата със застояла вода. "Уведомени са инфекционистите, както и епизоотичната комисия в общината", каза д-р Троянчева. Тигровите комари са типични за тропическите и
субтропически райони.

Те пренасят около 22 вируса, сред които западнонилска треска и характерните за Африка заболявания като денга и чукунгуня. Нямаме сигнали за болни хора, но препоръчваме при множество ухапвания и симптоми на грип, потърпевшите да търсят медицинска помощ, препоръча д-р Троянчева. Характерното за тигровия комар е, че той хапе и през деня, като белезите не се различават от тези при ухапване на обикновен комар.

Сред мерките за справяне с насекомите са редовната дезинфекция, поддръжката на тревните и водните площи, замрежването на прозорците на жилищата и използването на репеленти, препоръчаха от РЗИ-Пловдив.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2487 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
pomoriec

2014.08.27 | 08:50

3
В град Поморие, също е пълно с въпросните комари! И то от няколко седмици! По цялата крайбрежна улица в стария град и в районът на магазин Пени маркет-в близост до солниците!!!

2014.08.26 | 20:12

2
SHOPARO BOIKO SE E PREOBRAZIL V KOMAR DA PLASHI XORATA----XAXA XAXAAAAAAAAAAAA

2014.08.26 | 20:12

1
В народното събрание има 240 тигрови комара, но никога не са там, уви..., а покрай тях пият кръв други тигрови и не чак толкова тигрови(обикновени) комари!

Добави коментар

Водещи новини