МОМН погазва обществените нужди със скандално решение

  • 27 септември 2011 07:11

  • 649
  • 0
МОМН погазва обществените нужди със скандално решение
©

Изключително скандално решение на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) нагледно показва как се погазват обществените интереси в София в името на частни облаги.

С въпросното решение Министерството на образованието щедро се съгласява отреден за училищни нужди общински имот да бъде предоставен на частен предприемач. Не е тайна и името на бизнесмена, който има апетити да застрои парцела – това е строителният предприемач Васил Пеевски.

Става дума за общински имот на ул. „Богдановец” 16 (дарен преди години от частно лице), който според устройствения план от 1992 г. е отреден за спортна площадка за нуждите на близкото 16-о СОУ „Елин Пелин”. МОМН дава съгласието си върху парцела да се построи частен жилищен блок въпреки несъгласието на кмета на района и на граждански организации в София.

Решението на образователното ведомство е от особена важност, защото благодарение на него предприемачът Пеевски успява да оформи ъглов парцел, при чието застрояване не важат никакви изисквания за спазване на процент на застрояване и озеленяване.

Решението на МОМН е взето с протокол 32, точка 13, и е направено след предложение на комисия, назначена лично от министъра на образованието Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко с негова заповед номер РД 09-647 от 21 май 2010 г. В документа се казва, че МОМН дава съгласие за актуализация на терен, предназначен за училищни нужди, в терен за жилищно застрояване. Мотивите на Регионалния инспекторат по образованието се базират на мъглявите обещания, че в проекта се предвиждат помещения за „предучилищни групи, занимални и други дейности“.

Проектът на предприемача Васил Пеевски обаче, с когото репортер на „Класа“ разговаря още през есента на 2010 г. (след въпросното решение на МОМН), предвижда върху мястото да бъде 7-8-етажна сграда с почти 100% застрояване на терена и долепено едноетажното тяло – с помещения за обществено ползване – неуточнено какви и чия собственост ще бъдат. Ако се вникне в дизайна на проекта, веднага става ясно, че това не биха могли да бъдат помещения за работа с деца, тъй като изискванията за това в никой случай не биха могли да бъдат спазени.

На базата на документите, с които редакцията разполага, се вижда, че решението е продиктувано от самия министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко или най-малкото е било одобрено от него. Това поражда и въпроса, защо министърът, който отговаря за образованието на децата, смята за по-належащо върху терен, отреден за нуждите на подрастващите, да изникне жилищна сграда. И това при условие че в и без това презастроената София има нужда от площи и сгради, предназначени за децата.

Имотът би могъл да се използва и за спортна площадка на съседното 19-о СОУ „Елин Пелин” или за детска ясла, прилежаща към съществуващата детска градина. И двете възможности са документално заявени от ръководството на училището и от директорката на 124-та ЦДГ с писмо до кметската администрация, с което в. „Класа“ разполага.

Последвайте канала на

649 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини