Лъскава сграда закри гледката на столичани към Южния парк

  • 26 септември 2011 20:59

  • 1799
  • 1
Лъскава сграда закри гледката на столичани към Южния парк
©

Лъскава, почти завършена, висока близо 40 метра сграда, точно срещу входа на Южния парк в София. Строители работят ударно по 11-етажния обект и в празничните дни.

Тази гледка наблюдават от прозорците си вече година 90 собственици на апартаменти в два блока. Търсихме за помощ ДНСК, омбудсмана и общината, но никой не ни обърна внимание, оплакаха се съседи на билдинга, пише "24 часа".

"Вместо да гледаме главния вход на парка и Витоша, ще гледаме прашките на комшийките. Дано поне да са хубави. Това е доказателство, че с пари в България всичко става. Ако имаш достатъчно средства, и шадравана от парка може да си преместиш пред вкъщи и никой няма да те закачи", отсича Красен Терзиев от блока на бул. "Витоша" 200.

"Разбрахме за промените в плана за регулация на терена, който обединява предишните два имота в един, и плана за застрояване, с който се разрешава строителството на 36,8 м висока сграда, чак когато дойдоха багерите.

Никой не ни е уведомил за него, разказва Веселин Тодоров. Той и още двама съседи от засегнатите имоти водят дело в Софийския административен съд срещу заповедта на главния архитект на столицата Петър Диков, с която е направено изменението в плана.

Според Диков обаче всичко е по закон - когато няма намалени отстояния, промяната не се обявява на съседите.

"Административнопроцесуалният кодекс изисква уведомяването на заинтересованите лица за промените на устройствените планове до един квартал да става лично. Такова съобщаване не е направено и общината не оспорва това. Подадохме жалба в съда срещу заповедта и искане да се спре строителството. За законността на заповедта тече дело, но за спирането на строежа съдът излезе с определение, че това може да направи само ДНСК. Тогава се обърнахме и към тях", обясни адвокат Миглена Пенева.

ДНСК им изпраща две писма. В първото се казва, че преписката е препратена до кмета на София за проверка. Във второто - че е изискала от главния архитект да й изпрати всички документи.

"Действията на ДНСК спират дотук. Това е прехвърляне на топката. Неясно как те успяват да тълкуват закона така, че макар един административен акт да не е влязъл в сила, не предприемат нищо", твърди адвокатката.

От ДНСК обясниха за "24 часа", че жалбите на живущите са отхвърлени, защото те не попадат в кръга на заинтересованите лица. И в зависимост от изхода на делото ще предприемат съответните действия.

В Общия устройствен план на София имотът, върху който се строи, попада в 2 различни устройствени зони - жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване (Жк) и смесена многофункционална зона (Смф). В зона Жк 40% максимална плътност на строежите, кота корниз - до 26 м, кинт - 3 и поне 40% озеленена площ.

Параметрите на зона Смф, по които е издадено разрешението за строеж, са доста по-различни. При нея възможната плътност е 60%, кинтът - 3,5, озеленяването също е поне 40%, но реално ограничение за кота корниз няма.

"Според закона трябва да се промени устройственият план, за да попада имотът само в 1 устройствена зона. Изискването обаче е прескочено и с решение на експертния съвет по устройство на територията се разрешава строителство при по-високите показатели, които са по-благоприятни за инвеститорите.

Защо е избрана тази зона, а не другата и защо не е направена промяната?", пита Пенева.

Сградата е законна.

Спазваме всички правила. От най-близкия блок сме с близо 3 м допълнително отстояние, а надземната част е с 4,5 кв. м по-малка от разрешеното", твърди инвеститорът Добромир Петров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даниеле

2011.10.20 | 16:39

1
И снимка от Борисовата градина :D

Добави коментар

Водещи новини