РЗИ откри огнища на опасни тигрови комари у нас

  • 19 август 2014 17:26

  • 4700
  • 0
РЗИ откри огнища на опасни тигрови комари у нас
© Getty Images/Guliver

В Бургас откриха огнища на опасните тигрови комари, обявиха от Регионална здравна инспекция Бургас, показа Нова телевизия.

Счита се, че видът е изключително опасен за човешкото здраве.

От инспекцията съобщават, че граждани са донесли за изследване комарите. Едното огнище е било в жилищна кооперация в града, а другото - в нотариална кантора. След направена проверка специалистите са установили, че в жилищната кооперация ларвите на тигровия комар се развивали в застояла вода в канална шахта от гаражна клетка. Другото място все още се изследва.

Направени са необходимите профилактики за премахване на комарите.

От Регионалната здравна инспекция ще уведомят кмета и областния управител за насекомите. Инспекторите посочват, че е необходима незабавна профилактика за борба с този вид комари.

Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др. Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен са причина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси, обясняват от РЗИ.

Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени.

Цикълът на развитие на комара е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият, храни се денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

Тигровият комар е, че той е преносител на около 22 арбовируса, най-вече причинители на заболявания - Денга, Чукунгуня, треска Западен Нил.

Заради находките са свикани епизоотичните комисии във всички общини в областта, на които е изнесена информация за биологичните и екологични особености на вида.

През август стартира дейността национална програма за профилактика и контрол на трансмисивни инфекции при хората, които могат да бъдат предадени чрез ухапвания от комари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини