Заделяме все повече пари за черни дни

  • 15 август 2014 07:04

  • 1045
  • 0
Заделяме все повече пари за черни дни
©

През последната година домакинствата са затегнали значително коланите и са започнали да заделят все повече пари настрана, ако се съди по данните на националната статистика.

Забележителна бюджетна дисциплина издават семейните бюджети за второто тримесечие - хората са орязали драстично тегленето на заеми и са посягали по-рядко към спестяванията си в сравнение със същия период на м.г. Близо четири пъти са намалели постъпленията от заеми и кредити в семейния бюджет през месеците април, май и юни в сравнение със същите месеци на 2013 г. За второто тримесечие на тази година на човек в домакинството се падат по 7 лв. от кредити, докато година по-рано всеки е разчитал на 27 лв. В същото време по-малко сме посягали към спестяванията си и все повече сме заделяли пари настрани. С близо 5 лв. по-малко се падат на човек от изтеглени спестявания в сравнение с година по-рано - сумата е паднала до 22 лв. А парите за "черни дни" са станали над три пъти повече - от 10 лв. средно на човек м.г. на 34 лв. тази година, пише в. Сега.

След като през последните 4 години средният доход на домакинствата растеше постоянно, от началото на тази година семейният бюджет изтънява за второ поредно тримесечие. За април, май и юни средно на човек се падат по 1160 лв. Това е с близо 8 лв. по-малко спрямо същите месеци на 2013 г. А спрямо първото тримесечие на тази година намалението е с 18 лв. Разходите ни също намаляват. За второто тримесечие всеки е харчил средно с по 47 лв. по-малко спрямо една година по-рано, или по 1012 лв. Намалението за тримесечие е 17 лв.

При приходите се увеличават социалните помощи (извън детските и обезщетенията за безработица) - с 11 лв. на човек за година до 27 лв. средно. На човек се падат и повече от заплата - със 7 лв. до 640 лв. Всички разходи на домакинствата намаляват или се запазват на същите нива, но забележителен ръст има при заделените пари на влог. А докато за храна даваме все по-малко (с 22 лв., или по 355 лв. на човек), то разходите за алкохол и цигари продължават да растат. Всеки в домакинството заделя средно по малко над 44 лв., или с 2 лв. повече за алкохол и цигари. Както вече бе отбелязано и от други статистики, разходите ни за вода, ток и жилище също намаляват с около 19 лв. на човек до 122 лв. средно. Намалението се дължи на поевтиняването на тока, което бе и причина за понижаване на издръжката на живот, смятана от синдикатите.

Спрямо зимните месеци - от януари до март тази година, статистиката наблюдава минимални увеличения на разходите за храна, облекло и обувки, обзавеждане на дома, съобщения и за транспорт. Намалели са разходите на всеки за здравеопазване (с 10 лв. до 49 лв.), както и за свободно време - с над 4 лв. до 34 лв.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини