3 екипа проверяват язовирите край Мизия

  • 13 август 2014 06:33

  • 1205
  • 0
3 екипа проверяват язовирите край Мизия
© Булфото

Огледите на наводнените къщи в Мизия започнаха вчера около обяд. Само една от близо 20 обиколени къщи бе означена като годна за живеене. Експерти от Университета по архитектура и геодезия заедно със служители на общината от сутринта правят оценка кои сгради са годни за обитаване и кои трябва да бъдат съборени, съобщи Нова телевизия.

Постройките, обозначени с жълто от експертите, са оценени като негодни за живеене, но поправими. „От техническа гледна точка почти всичките къщи са поправими и могат да бъдат ремонтирани по съответен начин. Но за всичките е необходимо да се направи съответен проект за усилване”, обясни проф. Йордан Милев – преподавател в УАСГ. Междувременно три екипа от следователи и експерти проверяват язовирите край Мизия заради съмнения, че те са причинили наводнението в града и района. До петък се очаква докладът на разследващите да бъде на бюротото на окръжния прокурор във Враца Асен Пашански, по чието разпореждане се провежда следствието.

Преди ден експерти алармираха, че малкото язовирче „Стубля” край Борован е виновно за бедствието. Кметицата на общината Десислава Георгиева обаче реагира гневно. Това е лъжа и груб цинизъм, заяви тя. „Този водоем, който се стопанисва от местното Ловно-рибарско дружество, е 15 декара и не е причина за наводнението в Мизия”, категоричен е и областният управител Венцислав Василев. Той твърди, че вълната, която заля населените места по поречията на реките Лева, Скът, Искър и Огоста се дължи на обилните дъждове, които паднаха в района, а не на скъсани стени на язовири. Василев се аргументира и с факта, че освен Мизия са залети и други селища в областта, които се намират преди тези язовири.

„Всички бяха предупредени, за да вземат адекватни мерки. На база предупрежденията в някои от общините бе създадена много добра организация, в други - не. В момента няма да коментирам действията на нито един общински кмет от етична гледна точка, нека оставим органите да си свършат работата, подчерта Венцислав Василев. Той опроверга и нападките, които му отправи кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, че не е дал разрешение за разрушаване на дигата в деня преди потопа. „Не е постъпвало запитване или информация в областната администрация за разрушаване на дигата, както твърди д-р Крушовенски. По факс са изпратени запитвания до експремиера Пламен Орешарски и ексминистъра Димитър Греков, но такъв факс не е получаван при нас, категоричен е Василев. Губернаторът уточни, че кметът му е поискал разрешение по телефона и той е изпратил главния инженер на „Напоителни системи”, за да даде експертно мнение, да прецени как да съдейства и къде точно да стане пробивът, пише в. Монитор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини