Цигани ровят за трюфели в Стара планина

  • 12 август 2014 07:55

  • 5283
  • 1
Цигани ровят за трюфели в Стара планина
©

Цигани трескаво обикалят горите в Еленския, Златаришкия и Котелския балкан и търсят “златни” трюфели, споделиха прекупвачи на гъби от двата региона, пише в. "Монитор".

В началото на лятото при обиколките си из планината няколко местни гъбари случайно открили в гъстите гори на Стара планина черни трюфели, които били продадени доста скъпо в изкупвателните пунктове.

Слухът за необикновената находка бързо се разнесъл и отприщил истинска истерия сред ромите по селата. Цяло лято с пръчки в ръце те обикалят из непроходимите гъсталаци и ровят около корените на дърветата с надеждата да попаднат на някоя голяма туфа от скъпата гъба.

В търсенето често се включвали и селяни пенсионери, които се надяват с няколко гъбки да спечелят втора месечна пенсия. В изкупвателните пунктове у нас цената на килограм трюфели действително е висока - достига до над 250 лв. Тя обаче е за първокачествени ароматни трюфели с тегло над 25 гр., които достигат своята пълна зрялост едва през есента. Сега цената за килограм от деликатесната гъба все още е с около стотина лева надолу.

Тръгналите за трюфели гъбари така и не откриват черната гъба, но не са капо, тъй като печелят от останалите ядливи гъби, които това лято заради дъждовете са в изобилие в горите. Според информация от прекупвачите на гъби само от 2013 г. досега в България вече има около 1000 човека, които се занимават с търсенето на трюфели и при това доста сериозно печелят от това свое занимание.

Оказва се, че трюфели в България има навсякъде, като най-разпространени са в Шуменското плато и в Лудогорието. През есента на ден в страната се вадели по 300-400 кг.

Novini.bg напомня: Не забравяй че, от септември ти водиш!

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Валентин

2014.08.28 | 12:08

1
Тия ще РАЗОРАТ и СЪСИПЯТ всичко в планината.

Добави коментар

Водещи новини