От ДКЕВР не се притесняват, че може да има режим на тока

  • 11 август 2014 17:22

  • 1079
  • 0
От ДКЕВР не се притесняват, че може да има режим на тока
©

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев коментира пред журналисти, че няма притеснения за въвеждане на режим на тока. Подобна възможност допусна служебният вицепремиер Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в края на миналата седмица.

Нямаме такива притеснения, че ще има режим на тока, аз не очаквам такъв, каза Боев. По думите му експертите на ДКЕВР и информацията, с която разполага регулаторът, "не показват по никакъв начин да има режим на тока". Запитан кога можем да очакваме нова цена на електроенергията, председателят на ДКЕВР каза "не трябва да се лъжем, нова цена на тока трябва да има от 1 октомври, какъв ще е нейният размер и нейното евентуално увеличение, можем да разберем в средата на септември". Според него, ако ЕК подкрепи жалбите и предложенията на регулатора, може и да не се говори за някакво увеличение.

Все още от ЕК няма отговор по двете жалби на комисията за промяна в дългосрочните договори за изкупуване на ток. Надявам се да получим някакъв отговор и да започнем да работим в едно направление, удачно за нашата енергетика, коментира Боев. По повод решението на съда за отмяна на 20-процентната такса за производителите на ток от ВЕИ, председателят на регулатора каза, че е предвидено събиране на таксата в по-малък обем. Решението ни заварва с ресурс от 80 млн. лева в бюджетната сметка, чакаме указания от Министерство на финансите къде да ги прехвърлим, според постановление на МС ние само администрираме тези суми, посочи той.

Относно предложението за създаването на енергиен борд, Боян Боев каза, че си го представя като общо събрание или дискусионна маса, но до момента в ДКЕВР не е получавана покана за подобно мероприятие. Ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се упражнява никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия, коментира още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини