Таксита с чипове дерат клиентите по морето

  • 08 август 2014 07:00

  • 2403
  • 4
Таксита с чипове дерат клиентите по морето
©

Таксита с чипове надуват сметките на клиентите по морето, установи внезапна проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна България.

Модерните чипове в апарата увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят. Манипулацията може да бъде разкрита, само ако бъде разглобен апаратът, обясни шефът на агенцията Валентин Стойчев. По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите, пише „Монитор“.

Допреди няколко години таксиджиите са работили с т.нар. помпи, чрез които са отчитали повече от изминатите километри.

Измамата обаче е била лесно разкриваема, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран на скоростния лост или на пода на колата до седалката му.По време на акцията инспекторите засичаха изминатите километри и отчетеното от апарата в таксиметровите автомобили. Резултатът показа, че във Варна няма нарушения, отклонения и неизрядни документи на жълтите коли. Служителите първоначално засякоха километрите от Варна до Златните. От курортния комплекс един от тях се качи като клиент в такси, а по пътя проверяващите спряха автомобила до резиденция „Евксиноград”, но проверката не засече нарушение.

Измамите се правят предимно вечер, когато таксиджиите дори не пускат апарата, а се разбират за твърда сума преди тръгването. Обикновено цената сериозно надвишава тази, която би отчел апаратът. Особено чужденците обаче се съгласяват на по-скъпата тарифа и се качват. Обикновено в пика на сезона експертите от метрологичния надзор проверяват и везни, кантари, средства за измерване на горивото в бензиностанции и газстанции по морето. Контролът от Шабла, Каварна, Балчик, Албена, Варна, Бяла и Шкорпиловци е извършен в 70 обекта, в които са използвани 165 средства за измерване. Установени са само две нарушения ¬ във везни без валидни знаци от метрологична проверка.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2403 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.08.08 | 18:38

4
Сaмо по морето ли ги дерaт?От крaй време тaксиметрaджиите успявaт дa нaдхитрят проверявaщите ги и дa прецaкaт возещите се.

2014.08.08 | 17:36

3
Balgarskia tarikat ot tarikatlaci si iziade darjavata i naselenieto

2014.08.08 | 11:13

2
В държава без закони всеки прави каквото си иска
Е - Ник

2014.08.08 | 10:13

1
Дайте снимка на това "малко дистанционно, което няма как да видим" и ако случайно пък го видим, да размажем кратуната на този, у когото го видим!!!

Добави коментар

Водещи новини