На бригада в САЩ само с твърдо работно място

  • 23 септември 2011 09:30

  • 2685
  • 0
На бригада в САЩ само с твърдо работно място
©

Всички студенти, кандидати за бригада в САЩ през лято 2012, задължително трябва да имат работна оферта още оттук, съобщиха от фирмите, предлагащи програмата Work аnd travel, пише "24 часа".

През последните 3 г. част от младежите ни можеха да пътуват без договорено конкретно място и си го уреждаха сами на американска територия. Заради кризата и засилването на контрола върху американския трудов пазар тази възможност сега отпада. Това е програма за културен обмен и идеята е чуждите студенти да попаднат на сигурно място без риск да бъдат въвлечени в закононарушения, затова работодателят трябва да е ясен още от България, каза Ирина Христова, шеф на фирма "Интеграл"- един от дългогодишните посредници по програмата.

Опциите са две - студентите да си осигурят оферта чрез фирмата посредник, или да си намерят сами. Във втория случай обаче работното място също трябва да бъде проучено и одобрено от американската организация, партньор по програмата.

През декември у нас пристигат големите американски работодатели за т.нар. Job Fair - директно набиране на студенти чрез интервюта. Става дума за увеселителни паркове, хотелски вериги, кафенета по летища, бензиностанции, казина. Те обикалят България и си набират сами кандидати. Тези оферти обикновено са подходящи за големи групи студенти, които пътуват и после работят в САЩ заедно. През януари и февруари са срещите с представители на по-малки фирми, които излизат с по-бутикови предложения - за по 2-3-ма души. Обикновено те са в по-непопулярни части на САЩ и дават възможност за работа в среда, в която няма много българи.

През март и април има опция за виртуално търсене на по-стандартни оферти. Например може да се уговориш за работа в "Макдоналдс" чрез организирано от агенцията интервю по скайп. Друг вариант е онлайн търсенето. Петата схема се нарича Job Direct и представлява възможността студент да използва в последния момент офертата на друг, отпаднал заради отказана виза или други причини.

Най-добре е студентите да се възползват от ранните записвания до края на ноември, съветват от фирмите посредници. Навременното включване гарантирало по-богат избор на работа и по-ниски цени. Заради по-затегнатия пазар се очаквала по-висока конкуренция и между студентите, и между самите американски организации, предлагащи работните места.

Предимство на офертата от агенция е, че по този начин американската организация предлага резервна позиция в случай на фалит на работодатели и анулиране на оферти по климатични или други причини.

Курортите набират сервитьори, миячи на съдове, камериерки. Тези позиции дават възможност за бързо издигане в йерархията, но са за студенти с добър английски. Хотелите обикновено търсели персонал за ресторанти, камериерки и рецепционисти. Ресторантите си подбирали младежи с добър английски и предишен опит.

Позициите там били разнобразни - сервиране и разнасяне на храната, посрещане на гостите на входа, работа в кухня, уреждане на сметки.

Касиер в магазин е длъжност, идеална за студенти по маркетинг. Почти винаги работодателят изисквал да се продаде още нещо на клиента на касата, а това умение било ценно качество за професията изобщо.

Работа в офис се предлагала рядко, тъй като предполагала трайни, а не сезонни ангажименти.

Увеселителните паркове са подходящи за група студенти. Ангажиментите там са свързани с грижа за сигурността на децата и помощ при качването им на атракционите. Работата обаче е непрекъснато на открито, което не се харесва от всички.

Студентите много често се хващат като спасители - или на плажа, или в кварталните басейни, което позволявало отлични контакти с местните.

Най-търсени са източните и западните щати, в централните части работните места се заемали повече от американските студенти.

Предимство на източното крайбрежие са по-ниските цени на билетите от България. Западното било с по-висок стандарт, но пък позволявало обиколка на Калифорния.

За Аляска също имало много добри оферти, които обаче не се харесвали много заради суровия климат. Работодателите там намирали начин да компенсират студентите с повече пари, безплатни разходки с хеликоптери и други екстри.

В офертата работодателят вече ще посочва минималния брой часове, за които ще плати. Досега той вписваше среден брой часове. Новият вариант на пръв поглед изглежда по-семпъл, но пък е по-сигурен, тъй като шефът е длъжен да плати посочените часове, дори да не може да ги осигури. Затова студентите не трябва да се притесняват, че офертите са по-песимистични в сравнение с предишни години. Фирмите просто се застраховат срещу евентуални проблеми, обясниямат от агенциите, ангажирани с Work & travel.

Обикновено студентите ни изкарват по 7-9 долара на час, а през пика на сезона - юли и август, се стигадо 35-40 часа седмично. За 4-те работни месеца по програмата се печелелят по 4-5 хил. долара, а ако човек има сили и желание да се хване на още 1 или 2 места - до 10 хил. долара, твърдят посредниците.

За първи път тази година се очаква американските работодатели да поемат ангажимент и с осигуряването на квартира, каза Христова. В най-лошия случай настаняването ще бъде стрикно контролирано. Досега те били длъжни само да предложат на студентите информация къде могат да намерят жилище.

Стартовата такса е около 500 долара, но с напредването на времето и изчерпването на офертите може да се получи оскъпяване с около 300-400. Отделно се плаща такса SEVIS - 35 долара, за визово интервю - още 140. Самолетният билет според дестинацията се движел между 500 и 800 евро. Задължително е студентът да разполага с 450-500 долара за джобни, за да може да се придвижи безпроблемно до фирмата и да започне работа. Печалбата от еднократна бригада с едно работно място е достатъчна за покриване на разходите и обикновено стига за един туристически тур в САЩ, казва Христова. Често студентите повтаряли и второто лято вече излизали с около 2000-3000 долара напред.

При ранно записване младежите за първи път ще получат право да се откажат от програмата преди заминаване, без да губят пари, казаха от "Интерграл". От Usit Colours твърдят, че имат перфектна система за възстановяване на надвзетите данъци на върналите се студенти.

В последните години на лятна бригада в САЩ ходят 5-7 хил. българи. Преди стигали до 15 хил., но с влизането ни в ЕС и появата на изгодни предложения за Българското Черноморие, намалели. Сега обаче се очаквал нов бум. Бригадите в САЩ са за редовни студенти между 18 и 28 г., като няма ограничение за броя участия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини