Река Скът потопи Мизия. Ситуацията в града е критична, възможно е да има жертви (видео)

  • 03 август 2014 07:20

  • 16996
  • 27
Река Скът потопи Мизия. Ситуацията в града е критична, възможно е да има жертви (видео)
© Булфото Архив

Река Скът заля гр. Мизия, съобщи БТВ. Има райони от града, които са под 5 метра вода, като към 4:00 часа нивото й продължава да се покачва. В резултат на приливната вълна, която е заляла града са паднали къщи, съобщават очевидци. От МВР съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора.

По информация на МВР късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

Очевидци разказват, че още от късните часове на вчерашния ден хората в над 3-хилядния град са блокирани в къщите си.

От 1:00 часа няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.

"Има екипи от всички съседни области. Има доста бедстващи хора. Засега не мога повече да говоря", това заяви за БТВ комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото от вечерта в събота.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй.

Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Първоначалната информация за приливна вълна беше опровергана от областния управител на Враца инж. Венцислав Василев. По думите му, нивото се е покачвало постепенно до сегашните стойности - с по 5-6 сантиметра на час.

Въпреки това, очевидци твърдят, че на някои места е имало рязко вдигане на водата с над 20 сантиметра.

"В момента главното, което се прави, е по най-бързия начин да се спасят хората. Другото – на втори план", каза Василев, като допълни, че някои жители на Мизия са пренебрегнали по-ранните предупреждения и сега се налага да бъдат евакуирани от спасителите.

Вчера беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

Снощи преди полунощ депутатът от Коалиция за България Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, съобщи за 20 разрушени къщи. Към 3:30 тя разказа следното: "Изолирани сме на площада на Мизия и това е единственото сухо място. Тук е и комисар Николов от пожарната. Чакаме да дойдат хеликоптери Кугър. Има хора, деца по покривите на къщите. Ужасяващо е. Тъмно е и само се чува страшен грохот на падащи къщи. Имаме информация от лодките, които обикалят, за 40-50 паднали къщи".

На място са изпратени екипи на пожарната от Монтана и Враца, като жителите на Мизия се евакуират на по-високи точки. Спасена е бременна жена.

Въпреки това, ситуацията в града е критична. През нощта в останалия без ток град евакуираните хора не знаеха къде са близките им. Чуваха се викове за помощ от хора, които са блокирани на високи етажи и покриви.

"Има лодки, обикалят фадроми, но не може да се обхване целият град. Има места до които не може да се стигне, защото отломките са запушили проходите. Водата влачи и къщи", каза минути преди 6:00 часа Нинова

Местните хора коментират, че е възможно някъде да се е скъсала язовирна стена и заради това водата да е толкова мощна. Инж. Василев опроверга тези информации.

По думите му, в момента Мизия се нуждае от “спокойствие, бързо отичане и да няма нови валежи. Бързо отичане, за да се нормализира обстановката. Да няма нови валежи, защото няма накъде да върви тази вода – всичката вода, която пада като дъжд, минава през Мизия“

Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села.

В средата на юли миналата година в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той включва изграждане на охранителни канали, корекция на дере и др., като общата му стойност беше почти 1 млн. лева, повечето от които – осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Дейностите по него обаче трябва да приключат чак в средата на март 2015 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16996 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
777

2014.08.09 | 14:25

27
Не река Скът, а собствениците на язовирите удавиха хората , това е убийство !
FM

2014.08.08 | 13:30

26
Река скът потопи Мизия в мизерия.
един от народа

2014.08.08 | 13:28

22
Ще гласувам за тези, които заложат в програмата си следните задачи - като начало да се събудят от унеса и да се вземат в ръце, а после да се сетят, че има народ и държава.моля се да са толкова умни и всеотдайни, че да се преборят със сивия сектор, а не да му помагат да богатее , ще гласувам за онези, които спрат бонусите за извънреден труд и назначат повече хора /след като има толкова работа, че да се плащат по 40000лв. бонуси защо да не се назначат още хора/, ще гласувам за тези, които смятат, че всички са равни пред закона, за тези, които се преборят с корупцията и мафията и застанат на страната на народа с цялата си енергия, воля и честност, отказвайки се от всякакви 10%, и пр. - утре ще продължа....

2014.08.08 | 13:30

25
има ли такива ??? че аз и с лупа не ги виждам ?!
AJ4A

2014.08.08 | 13:29

23
Ти хубаво ще гласуваш за ТИЯ, ама ............. при тайна на вота как ще разбереш дали гласа ти не е ибл преброен пак за ...... ОНИЯ????

2014.08.08 | 13:30

24
Неееее, не обвинявайте река Скът, тя водата ситече надолу!!!! 5 от 8 язовира прелели щото въдят шарани и не са ги изпускали контролирано, а кой е виновен???? Виновен е хидроинжинера на републиката който много разбира и от дърводобив, а познайте кой е той. Той е ракетата "Скъд" не реката в политическото пространство на България и когато прави шведски тройки винаги народа бедства!!! /справка 2005г./

2014.08.08 | 13:27

21
GOCPOD PREDUPREJDAVA,GLACUVAITE ZA GERB,DRUGATA GODINA CQLATA CTRANA 6TE E POD VODA.
До задниците модератори-цензори

2014.08.08 | 13:27

20
потопът идва, ще глътне и вас, нещастници.
unico

2014.08.08 | 13:26

19
Единствения изрод,който им таковаше майките и на комунисти,и най-вече на резняците,беше Иван Костов. Ела,зло,че без теб по-зло. Ако КОМАНДИРА сега е на власт,ще видите много\" герои\" раирани. И Бузлуджа ще е поделение на Белене-доброволен труд на червени пандизчии за изриване на боклуците от върха.

2014.08.08 | 13:25

18
ТИКВАТА е ВИНОВНА ! НЕ МОЖЕ БАНДИТ КОМУНИСТ ДА Е ПРЕМИЕР ! ГОСПОД НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ! ПРИ БИРАТА , ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ !

2014.08.08 | 13:25

17
Горите могат да задържат част от водата.Пазете горите,не ги изсичайте!

2014.08.08 | 13:25

16
Докато комунягите пеят и се веселят на Бузлуджа хората бедстват това ли им е социалната политика?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини