Пороите нанесоха щети за милиони. Приливна вълна помете Бяла Слатина

  • 02 август 2014 10:38

  • 6203
  • 3
Пороите нанесоха щети за милиони. Приливна вълна помете Бяла Слатина
© Булфото

Обстановката в страната се нормализира след поройните дъждове, които наводниха приземни етажи, затвориха пътища и повишиха нива на реки и язовири в Северозападна България. На места падналите количества валежи са били над 100 литра на квадратен метър, съобщава Нова телевизия.

Очакваната приливна вълна, образувала се след проливните дъждове в големия водосбор на река Скът, е достигнала Бяла Слатина. Тя е наводнила стопански и частни имоти в северната част на града. Това съобщи областният управител Венцислав Василев, който на място следи обстановката. Той съобщи, че под вода са автогарата, база на "Автобусни превози", няколко предприятия. Има разрушена една стара къща, но няма пострадали хора, допълни Василев. Залят е участък от пътя Бяла Слатина-Кнежа и е препоръчително в тази посока да се пътува само по необходимост, уточни той. Тази нощ в района на Враца, откъдето извира река Скът, валя отново проливен дъжд, което е предизвикало втора приливна вълна по нея.

Вълната вече е достигнала и съседната на Бяла Слатина община Мизия, каза още областният управител. Наводнени са имоти по реката в село Крушовица, има разрушени къщи, но засега няма данни за пострадали хора, уточни той.

Десетки къщи в село Реброво бяха залети от река Батулийска. Пътят между София и Своге е безпроблемен за преминаване. По-нагоре обаче реката е отнесла мост преди село Батулия, при което откъснати от света остават четири села - Огоя, Буковец, Бакьово и Абланица. В тези села се намират около 300 души, които не могат да излязат. До там не може да достигне и храна. По информация на кмета на село Реброво днес по обед ще бъдат организирани коли, които да им занесат храна, хляб, сирене и други провизии.

Очаква се около 11:00 часа военните да проправят пътя към тези села, така че до следобед да може да се преминава над село Реброво в Искърското дефиле.

Тази нощ отново валяха поройни дъждове и в района на Враца. Най-силно засегнато от реката е село Горно Пещене, където има две рухнали къщи, съборени огради и унищожена селскостопанска продукция.

Водата в селото все още не може да се оттече и остава по пътното платно, защото почвата е прекалено овлажнена.

Тази нощ населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуирано. Наводнен е и районът на автогарата на Бяла Слатина, бензиностанцията в село Гложене, както и стадиона там.

Почти всички населени места по поречието на реките Скът и Огоста са пострадали от поройните дъждове. Въпреки критичното положение много от хората отказват да напуснат домовете си, защото смятат, че по този начин ще защитят имуществото си.

На територията на област Враца се очаква повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия. При необходимост от евакуация и от извършване на спасителни дейности, да подават сигнали на телефон 112.

Проливен дъжд, градушка и ураганен вятър преминаха и през Димитровград през изминалата нощ. След бурята поражения няма. Залети са били няколко от улиците в града, където на места водата е била между 30 и 50 сантиметра. Около 80 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд в града. В ниските части на улица „Емилиян Станев" между блоковете са се образували малки езерца. Автомобилите са били във воден капан, част от тях до половината под вода.

Само през това лято в Димитровград е имало три подобни ситуации. И докато в централната част на града са затлачени от листа и боклуците шахти, то в други райони е спряното изграждане на водния цикъл на града. Причината - парите по програма „Околна среда" са спрени.

Продължава да е в сила бедственото положението за седем села от Община Родопи, Пловдивско - Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и с. Дедево. В момента единствената връзка до селата е черен път с тесен мост. От вчера следобед с. Храбрино и с. Дедево са без вода заради прекъснат водопровод. Частично е разрушена и уличната инфраструктура в с. Габровница, община Монтана.

В Белоградчик улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води.

Под наблюдение е язовир Дъбравка. Язовир „Скомля" прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра бяха поставени чували с пясък като допълнителна защита в случай, че дъждовете продължат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6203 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.08.03 | 10:10

3
À bsp si pravqt kuponi

2014.08.02 | 19:23

1
Добре, нали селата хранеха градовете, пък като стане наводнение и ги откъсне от света и остават без храна???

2014.08.03 | 09:12

2
Мислиш ли че тия спукани презервативи наречени бсп им пука? А на бойко мислиш ли че му дреме?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини