Замразиха конкурсите за нови бойци в армията

  • 20 септември 2011 19:55

  • 891
  • 1
Замразиха конкурсите за нови бойци в армията
© Булфото

Военното министерство замрази конкурсите за набиранена нови войници, научи “Труд”.

В момента свободните места за редници в цялата армия са към 1200. Само в най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски, има 830 незаети щата.

“Засега не се предвижда прием на желаещи отвън да служат в армията. Догодина ще е ясно какви конкурси ще има”, казаха от МО. Офицери обясниха, че причината са чаканите големи съкращения в армията през 2012 г. Когато те приключат,ще се знаят окончателно местата за попълване. Те ще се заемат от униформени, чиито поделения се закриват. Едва след това казармите ще отворят врати за свежи попълнения от гражданския живот. А това ще стане най-рано следващата есен.

Изключение вероятно ще се допусне само за гвардията, тъй като там има специални изисквания за постъпване. Елитният боец, който пази държавните символи, знамето и герба на “Дондуков” 2, трябва да е висок 178-182 см и да е с тегло до 85 кг. За всички останали няма изисквания за тегло и ръст, стига кандидатът да издържи изпита по физическа подготовка. Преди, когато казармата беше задължителна, имаше ограничение за младежи под 49 кг да служат под знамената, но то отпадна.

Войскови командири разказват с огорчение, че от две години не са постъпвали нови бойци. Последният конкурс в пехотата бе през септември 2009 г. Но тогава войската свърши парите и над 200 ентусиасти, издържали изпитите, пиха по една студена вода. Проблемът е тревожен и защото редиците неумолимо се топят. Всеки месец близо 80 военни от цялата армия напускат доброволно, а на тяхно място не идва никой.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
891 1

Коментари 1

Добави коментар
Бивш

2011.09.21 | 09:17

1
Я по-добре напишете защо бягат? Пишете за културното ниво на офицерите и за работното време.... Проверете в съда колко са делата(всички до едно спечелени) за удвоено работно време... В тая прогнила държава е рай за корумпирани, пияни и дебели поручици, които безнаказано се изживяват като губернатори и си пишат свои закони и устави... Всеки човек с малко мозък ще избяга и ще се реализира добре отвън...Аз поне ударих бинго...

Добави коментар

Водещи новини