В Карлово се отбелязат 137 години от "Страшното", когато са избити над 800 мъже

  • 20 юли 2014 16:51

  • 1827
  • 2
В Карлово се отбелязат 137 години от "Страшното", когато са избити над 800 мъже
©

Със Света литургия в църквата "Св. Николай" в Карлово днес се отбелязват 137 години от "Страшното" - най-кървавия и тежък ден в историята на града. Църковната служба ще бъде водена от местния свещеник Марко Тодоров, след което ще бъдат положени цветя на паметника на загиналите в този ден. Паметникът е в двора на черквата и е издигнат в памет на избитите през 1877 година от башибозука над 800 карловци.

През юли 1877 година след оттеглянето на войските на генерал Павел Карцов от Карлово в освободения град нахлуват редовна турска армия и хиляди башибозуци. Градът е подложен на поголовна сеч и палежи. Много хора успяват да се скрият от потерята в църквата "Св. Николай", но турците разбиват вратата и ги избиват. На площада и по улиците са обесени почти всички мъже - 814 души, избита е цялата интелигенция на подбалканския град - лекари, учители, търговци. Единствената им вина била, че се посрещнали казашкия ескадрон от Предния отряд на генерал Гурко с хляб и сол по стар славянски обичай и са заменили фесовете си с калпаци, пише БТА.

"Оцелелите от клането дни наред се крият по зимници и мазета, една част бягат в Балкана, където преживяват почти 6 месеца. Нощем по улиците на смълчания от ужас град, се вихри пияният аскер и башибозук. Животът напълно замира - мъртвите не се опяват и погребват, новородените не се кръщават. Нощем никой не пали огън, за да не привлече вниманието на зверовете в човешки образ. Майките преобличат своите синове като момичета, за да ги спасят от смъртта. Някогашната "гайтанена китна столица" на Османската империя е напълно съсипана от убийства и грабежи.

Карловци наричат този период от историята на града - Страшното" - така описва тези събития в историческата си книга за Карлово носителят на тазгодишната награда "Карлово" Петър Ненков - писател и журналист.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1827 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.24 | 16:42

2
Питайте станишев и доган дали е имало сеч на глави!!!
niakoisi

2014.08.15 | 23:43

1
След 1989г. лесно им простихме на турците и им дадохме свобода на вероизповедание и политически права,те затова твърдят, че" ПАК ще си поят конете на Дунав".

Добави коментар

Водещи новини