Направиха първа копка на новия път до границата със Сърбия

  • 19 юли 2014 20:12

  • 2122
  • 1
Направиха първа копка на новия път до границата със Сърбия
© Булфото (архив)

Председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич направиха първа копка на път от село Салаш, община Белоградчик, до границата със Сърбия в прохода „Кадъ боаз".

Пътният участък ще осигурява връзка с предстоящия нов гранично контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до с. Салаш и Ново Корито, Сърбия. Стартът на строителните работи бе даден по време на събора на добросъседството и приятелството, който се провежда всяка година през юли в прохода.

5-километривият участък трябва да бъде построен за четири месеца. Изграждането му е възложено на сдружението „Видин - 2012", в което влизат „ПСТ - Холдинг" - АД и „ПСТ - Видин" - ЕООД. Финансирането е осигурено от публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността му е 3,9 млн. лв.

Проектът предвижда и рехабилитация на пътя от село Арчар до Салаш, който преминава през територията на общините Димово и Белоградчик.

„Политиката на нашето правителство е насочена към намаляване различията на регионите и доказателство за това са предприетите действия в Северозападния район на България. Успяхме да покажем, че мислим за този край на страната като осигурихме около 17 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството само за областите Видин и Монтана, каза Терзиева.

„Оттук нататък всяко следващо правителство трябва да продължи тази политика за намаляване различията между регионите, защото този регион трябва да бъде възроден и да догони в развитието си другите райони на страната", каза още Терзиева и напомни, че е разработена специална стратегия за развитието на Северозападния регион, за да се инвестира интегрирано в инфраструктурни проекти тук чрез оперативните програми, с европейско и държавно финансиране, през следващия програмен период.

„Сбъднахме една десетилетна мечта на поколения жители от този край на страната", коментира още на събитието регионалният министър и допълни, че за по-малко от година проектът бе изготвен и бяха осигурени, от държавния бюджет, над 3 млн.лв. за реализацията му, която трябва да завърши след 4-5 месеца.

„Днешната стъпка е насочена не само към инфраструктурното и икономическо развитие на региона, но и към стартиране развитието на туризма тук", коментира още министърът.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2122 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ttg

2014.07.20 | 18:01

1
Te Ziganite ,6te vi dadut edin Tyrizam..sled 5god. Samo Mangalsji mytri 6te ima v tazi durjava..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини