Близо 8 тона храни бракуваха по морските курорти

  • 20 септември 2011 16:23

  • 698
  • 0
Близо 8 тона храни бракуваха по морските курорти
©

906 предписания и 518 актове за административно нарушение - това е равносметката след масираните проверки по морските курорти, извършени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Общият брой затворени обекти или обекти с временно преустановена дейност е 63. Възбранените и бракувани продукти са 7569 кг. храни от животински и неживотински произход; 1380 бр. яйца; 1598 литра безалкохолни напитки.

От 1-ви април до 16-ти септември, инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните – Бургас, Варна и Добрич извършиха 8589 проверки (извън регулярния официален контрол).

Проверени са обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи оферти all inclusive, обекти за търговия на дюнери, сандвичи, закуски, сладолед, подвижни и временни обекти за кетъринг.

В област Бургас са възбранени и бракувани общо 6027 кг. храни от животински произход, от които риба и рибни продукти – 3760 кг., месо и месни продукти – 2 064 кг. В област Бургас има най-много затворени обекти и обекти с временно преустановена дейност – 58.

В област Добрич инспекторите са възбранили и насочили за унищожаване 1526 литра лимонада. В област Варна инспекторите са възбранили и насочили за унищожаване 1380 броя яйца.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол и вътрешна проследяемост, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, пропуски в здравните документи на служителите, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Проверките по морските курорти ще продължат да се извършват по официален контрол.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
698 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини