Слагат специални гривни на 180 затворници, освобождават ги предсрочно

  • 16 юли 2014 06:46

  • 1083
  • 0
Слагат специални гривни на 180 затворници, освобождават ги предсрочно
©

180 условно предсрочно освободени затворници ще надянат електронни гривни до август догодина.

Това предвижда проект за електронно наблюдение на правосъдното министерство, финансиран с част от 7-те млн. евро, които Норвегия ни дава за подобряване на условията в затворите и реинтеграция на излежалите присъдите си. До момента с гривни на глезените у дома са пуснати 11 лишени от свобода от цялата страна, пише в. Труд. В домовете им се поставя приемателно устройство, което реагира, ако носителят на гривната напусне периметъра от 500 м между 22 ч и 6 ч. "Ефектът е доказано дисциплиниращ, а същевременно пести и доста бюджетни средства", обяви във Варна ръководителят на проекта Валентина Караганова. Експерти изчислили, че ако контингентът стигне 650 души, месечният разход за електронното наблюдение ще е 5,80 лв. на човек при 700 лв. издръжка, ако е зад решетките.

Електронното наблюдение трае 6 месеца, а през останалата част от изпитателния срок освободените предсрочно търпят пробация, поясни Караганова. "Има нарушители на режима, но не са много. Най-често се напиват и излизат нощем, когато е забранено", сподели тя. До дни от Шуменския затвор ще излезе и първият български затворник с джипиес, който досущ като Биг брадър ще го следи денонощно.

Тази мярка ще разтовари пренаселените ни затвори, категоричен бе шефът на "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков. Според него в момента зад решетките у нас лежат 9000 души. Най-пренаселен е затворът в Бургас. С около 1 млн. евро от норвежките пари започва ремонт на затворническото общежитие в Разделна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини