Глобиха с 800 000 лева строител на трамвайно трасе

  • 16 юли 2014 06:35

  • 1929
  • 0
Глобиха с 800 000 лева строител на трамвайно трасе
© Булфото

Рекордна глоба от около 800 000 лв. ще отнесе строителна фирма заради забавянето на ремонта на трасето на трамвай №7 в столицата.

„Рехабилитацията се забави с около 20 дни и на изпълнителя ще бъдат начислени съответните санкции”, обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Според договора глобата на ден е 0,5% от дължимата сума, или 42 000 лв. Вчера по линията бяха пуснати 20 трамваи стрели. Досега те се движеха по други маршрути. От градската управа посочиха също, че трасето е изградено преди 31 години и оттогава не е ремонтирано. Релсите са подменени, което е излязло около 6,9 млн. лв. С парите е сменен целият релсов път от бул. „Витоша” до последната спирка - трамвайното ухо в жк „Борово”. Ремонтирани са и спирките, които са с нови навеси и специални плочки за незрящи. Има и електронни „говорещи” табла, които съобщават след колко минути ще пристигне следващият трамвай. Подменена е и канализацията и електропреносната мрежа.

С нова визия са и четири от подлезите по булеварда на властта, а до края на август ще бъдат ремонтирани още 2. В тях ще се изградят и шахти за асансьори, които обаче няма да водят до пероните. Така хората в неравностойно положение няма как да стигнат до нископодовите трамваи. „Обмисляме вариант да поставим рампи за инвалиди и майки с колички, отбеляза Христов и допълни, че подлезите били изграждани през 70-те години, когато не се е мислило за достъпност. На по-късен етап в пешеходните тунели трябва да се поставят и електронни бариери, които ще спират гратисчиите в трамвая. Турникетите ще пускат на перона само с валидиран билет или карта. Проектът предвижда също в подлезите да бъдат поставени и 13 автомата за билети, а камери ще дебнат нарушителите и вандалите.

До края на годината трябва да започне изграждането и на естакадата на булевардите „България” и „Акад. Иван Гешов”, пише в. Монитор. „До няколко месеца предстои градоустройствените процедури да приключат, за да бъде издадено разрешение за строеж”, разясни плановете на „Московска” 33 Христов. По думите му това е причината трамвайното трасе да не е обновено в този участък.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини