Търговците на скрап с ултиматум за блокадата на "Капитан Андреево" (видео)

  • 15 юли 2014 15:09

  • 2167
  • 1
Търговците на скрап с ултиматум за блокадата на "Капитан Андреево" (видео)
© Булфото

Блокадата на "Капитан Андреево" ще падне, ако утре ресорната парламентарната комисия удължи срока за изкупуване на цветни и  черни метали от физически лица до края на 2015 г. Това обявиха пред журналисти представители на фирмите за изкупуване на цветни и черни метали, които бяха в парламента за среща с политическите сили.

До блокада на гранични пунктове се стигна заради влизането в сила на промени в Закона за управление на отпадъците, според  които само фирми ще могат да предават метални отпадъци в пунктовете за изкупуване, а гражданите трябва да предават  отпадъците на общински площадки.

Председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България Иво Георгиев очаква утре на комисия да се удължи срокът за предаване от граждани на цветни и черни метали до началото на 2016 г. Търговците настояват да отпадне и ограничението за  безкасово плащане.

Ако това се случи утре на комисия, блокадата на "Капитан Андреево" и на "Калотина" ще падне, каза Георгиев и добави, че в момента се самоорганизират хора за блокада и на Кулата.

"Ситуацията е патова. В момента се разреши от Конституционния съд да се плаща за отпадъка, но само за предаване на общински  площадки, а в момента няма изградени общински площадки", обясни Иво Георгиев.

Той посочи, че са срещнали разбиране и имат подкрепа от политическите сили и очакват удължаването на срока да бъде  одобрено от ресорната комисия.

Утре парламентарната комисия по околната среда и водите ще обсъди промени в Закона за управление на отпадъците, внесени от Добрин Данев и група народни представители. Измененията са внесени на 27 юни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.16 | 08:17

1
Какви търговци са тия престъпници.....само насърчават паплачите да крадат желязо !!! Всички в затвора !!! Стига вече циганизация !!!

Добави коментар

Водещи новини