Търговци на скрап блокираха Капитан Андреево и Калотина (обновена)

  • 15 юли 2014 10:00

  • 2268
  • 0
Търговци на скрап блокираха Капитан Андреево и Калотина (обновена)
© Булфото

Минути преди 9:00 часа търговци на скрап отново блокираха граничен пункт Капитан Андреево, където вчера организираха протест заради влязъл в сила закон, който според тях заплашва бранша и ги обрича на глад.

Очаква се ситуацията да ескалира, тъй като демонстрантите не пропускат нито коли, нито камиони през границата. Протест има и на Калотина.

Съгласно новите правила само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване. Според търговците държавата създава монопол в този бранш в полза на общините. В закона е разписано, че в общинските пунктове металът се предава безвъзмездно, а не за пари. Това ще прати хората, които се издържат с предаването на старо желязо, при прекупвачите и търговците на черно.

Експерти смятат, че всички законни площадки ще затворят и ще се превърнат в незаконни. Другият проблем е, че общините трябва да изградят депа за отпадъците, а това не е направено.

Търговците се заканиха, че повече няма да прекратяват блокадата, докато не бъдат чути исканията им.

По-късно през деня търговците на скрап отвориха пътя през пункта Капитан Андреево, съобщиха участници в протеста. Днес в парламента техни представители са получили уверение от политическите сили, че в най-кратък срок исканията им ще бъдат удовлетворени, а именно - отпадане на влязлата от вчера в сила нормативна уредба за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали и продължаване действието на стария закон до края на 2015 година.

„Оставаме в готовност. Ако политиците не изпълнят поетия днес ангажимент, отново ще блокираме всички гранични пунктове в страната“, заканиха се недоволните.

 



 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини