Три от храмовете на траките край Старосел са застрашени от разруха

  • 14 юли 2014 10:23

  • 1231
  • 0
Три от храмовете на траките край Старосел са застрашени от разруха
©

Кметът на Старосел изпрати писма до министъра на културата и министъра на финансите с настояване да бъдат спасени тракийските градежи край селото. Писмото е изпратено и до областния управител.

„Три от храмовете на траките край Старосел са застрашени от разруха“, каза кметът Иван Жутев в предаването "Преди всички" по БНР.

„Бях провокиран от посещението ми на връх Кози грамади. Посрещна ме гора, израстнала върху целия терен. Уникалният обект, разкрит през 2005-а година, е в критично състояние и с идването на зимата може да не оцелее. Носещата конструкция на Четиньовата могила, изградена от древните траки, от 4 години се разрушава от изток. Големите каменни блокове пропадат и вероятността да рухне цялото съоръжение е голяма. Втора година вече туроператорите ме предупреждават, че няма повече да ги залагат като дестинация. Това е тревожно за бизнеса и за жителите на Старосел и на целия район. Потокът на туристи е целогодишен. Профилът на чуждия турист, който уважава културния туризъм, е друг. Той е платежоспособен, остава няколко дни“, обясни кметът Жутев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини