Бръмбар гризе гората в Южния парк и НДК

  • 14 юли 2014 09:39

  • 1404
  • 3
Бръмбар гризе гората в Южния парк и НДК
©

Бръмбар корояд яде смърчовете в цяла Южна София, като вече е нападнал Южния парк, градинките около НДК, като и тези в близките квартали. За това алармират софиянци, притеснени от съхнещите дървета.

От дирекция „Зелени системи“ към Столична община потвърждават, че градът е изправен пред епидемия от унищожителя на смърча, съобщава „Телеграф“. Бръмбарът се появява под кората на иглолистното дърво, като прекъсва връзките, с които то се храни. Така започва съхнене и за отрицателно време смърчовете умират напълно и започват да окапват. „Действително такъв проблем има. За последните два месеца са изсечени над 300 болни дървета от Южния парк и процесът продължава“, коментира Ралица Маджарова, директор на дирекция „Зелени системи“. От там допълват, че Борисовата градина не е застрашена, тъй като в нея няма смърчови насаждения.

С просто око се вижда как вечнозелените дървета са обагрени в кафяво и сиво, а игличките им са изпопадали или са се превърнали в мъх. „Това е абсолютна катастрофа. Но това беше очаквано продължение на нехайството от 2001 г.“, коментира проф. Георги Цанков от Института за гората към БАН, който от години наблюдава разпространението на заразата.

През въпросната година смерч минава през Витоша и 62 хектара дървета биват унищожени. Точно тогава започват да се появяват бръмбарите корояди. Поколението, развило се в едно дърво, може да нападне 10 нови смърча. Още тогава е трябвало да бъдат извозени болните дървета, за да не позволи масово размножаване на бръмбарите. Но комисия от екоминистерството, БАН и еколози решава да не изнася заразените дървета и… да наблюдава процесите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2014.12.14 | 20:18

3
Какво е общото между човека и дървото. И то е шопа. В Софиия дървета има мноооооооооооооооооооооооооого.

2014.12.14 | 20:18

2
Да и този бръмбар се казва Петър Диков

2014.12.14 | 20:18

1
Бръмбарите най вероятно са се пръкнали от някоя тиква. Много интересно от научна гледна точка - от празна тиква - бръмбари???

Добави коментар

Водещи новини