Протест пред БНБ и МС. Хората искат оставки и отговори (обновена)

  • 11 юли 2014 19:30

  • 3916
  • 0
Протест пред БНБ и МС. Хората искат оставки и отговори (обновена)
© Булфото

Около 150 човека са се събрали на протест пред сградата на Българската народна банка (БНБ) в столицата, съобщи БТА.

Те искат оставка на УС на БНБ, включително и на управителя на банката Иван Искров. На протеста се развяват български знамена, както и това на Европейския съюз. Те скандират „оставка”, свирят със свирки, бият на барабани. Те задават въпроса кой открадна 3,5 млрд. лв. и настояват виновните да бъдат вкарани в затвора.

Полицейското присъствие в района е засилено.

Част от протестиращите държат голям плакат, на който пише „Не ни стига оставка де факто, искаме оставка де юре”.

Паралелно с протеста пред БНБ, пред Министерския съвет се провежда демонстрация срещу правителството. Напрежение няма.

Протестиращите коментират: В момента сме пред БНБ с много хора, за да си изразим отношението към особено дълбокото пропадане на инвестиционното равнище, което застрашава вече и най-сигурните и фундаментални основи на обществото и не може да остане без отговор. Това, което се случва от действията на институциите, които все повече губят всякакъв авторитет и институционалност и отиват към обслужване на поръчки на кой, не може да остане без отговор.

Тук сме се събрали пред Българска народна банка, заради същите причини, поради които се събираме от една точно определена дата миналата година, с цел оставка на правителството, прозрачност, функциониране на всички институции в България.

Предвижда се протестът да потегли към сградата на Народното събрание. Резултатът от одита на КТБ показва липса на 3,5 млрд. лв., бе обявено днес.

Към 20:00 часа хората започнаха да се разотиват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3916 0

Свързани новини

Водещи новини