Божидар Димитров: Високотехнологичната цивилизация е ужасно уязвима за бедствията

  • 10 юли 2014 12:40

  • 3014
  • 9
Божидар Димитров: Високотехнологичната цивилизация е ужасно уязвима за бедствията
© Булфото

Природни бедствия са се случвали и в миналото, заявява историкът проф. Божидар Димитров в позиция, изпратена до медиите.

Той коментира, че бедствията, сполетели България в последните месеци /наводнението във Варна, градушката в София/  оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и "звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите /Русия, САЩ, Китай/ при разработване на т.н. климатични войни".

Според Димитров обаче прегледът на сведенията на антични и средновековни автори показват, че всичко, което се случва сега се е случвало и в миналото, дори понякога с много по-големи и драматични последици. Проливни дъждове /по-слаби дори от този във Варна/ са потапяли цели равнини под вода за дълго време. По простата причина, че по големите реки не е имало диги, посочва историкът.

За пример той дава свлачище през V в.пр.Хр., унищожило цял град - Бизоне, близо до Каварна. В Балчик друго свлачище е погребало уникален храм на Кибела. Цунами в Черно море през VIII век е заляло нашето крайбрежие до 4 мили от брега. Силни морски бури са унищожили две-трети от Несебър, целия античен град Анхиало при Поморие и част от града Урдовиза при Китен. Има  сведения за катастрофални наводнения по поречията на Марица, Тунджа, Искър, Места, Тича, Струма и особено много за Дунав,  разказва Божидар Димитров.

Относно градушките с размер на ледените късове до орех или яйце, той отбелязва, че те са често явление, включително и в най-новата епоха - XIX и XX век. Те са нанасяли чудовищни поражения, но само на селското стопанство. В градовете и  селищата не е имало нито автомобили, електронни комуникации, а прозорците на къщите са били защитени с дървени капаци, коментира историкът.

За много от тези бедствия древните автори дори не са съобщавали и ги откриваме само по археологически път, отбелязва  Димитров. Сега обаче високотехнологичната цивилизация, в която живеем, е ужасно уязвима за подобни природни явления, напълно  нормални иначе за нашето географско местоположение. Медиите светкавично съобщават за станалото, пораженията и жертвите. Това създава чувството за катастрофа, за драстични промени в климата, за нови още по-страшни бедствия, посочва той.

"Нека сме наясно - нищо ново няма под слънцето. Остава да разберем без съмнения, че сме много по-уязвими за земетресения,  наводнения, градушки. И да търсим начин да ги предотвратяваме, ако не изцяло, което е невъзможно, то поне да намалим пораженията", заявява в позицията си Божидар Димитров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3014 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.05.07 | 22:33

9
тоа плещи предимно простотии на ангро
много просто и ясно

2015.04.15 | 19:50

8
Господ си отмъсти на софиянци за гейпарада.
Ицо

2014.07.10 | 23:16

5
Не обвинявай Йехова за делата на Сатана. Бог ще раздаде правосъдие в Съдния ден, когато той определи. Засега на Сатан му е дадена власт върху земята, задето е оспорил върховния пост на Йехова Бог, за да се види, че без помощта на Йехова, хората и светът са за никъде.

2014.07.11 | 07:14

7
Нашите баби и дядовци са били по-независими от техниката и не е имало струпване на толкова хора в градовете.
дедо Въсо

2014.07.10 | 23:16

6
... ще добавя думите на един човечец от с.Бисер... - Не трябва да се борим с Природата, трябва да станем част от нея... Ако яйцето се удари в камъка - язък за яйцето, обратното - пак... само човека да не се мисли за камък... - а това е от Н.Хайтов...
Ахмет Демир Доган

2014.07.10 | 21:23

4
Благодарим на Vülent Sideroğlu за колажа.

2014.07.10 | 21:23

3
blagodarenie na boiko kurvata

2014.07.10 | 21:23

2
boikoooooooo-kurvoooooooooooooo---ne provalia vsi4koooooooooooooooooooooooo--prostakooooooooooo
rossen4i4o

2014.07.10 | 20:55

1
и кога от историческа гледна точка хората престанаха да са Човеци ? Професора може да е добър историк но ;държавническия; подход му замъглява виждането за истинност

Добави коментар

Водещи новини