Три нови къта за отдих се изграждат в Ямбол

  • 19 септември 2011 15:42

  • 1862
  • 0
Три нови къта за отдих се изграждат в Ямбол
©

Три нови къта за отдих се изграждат в Ямбол със средства по проекти, защитени по националната кампания „За чиста околна среда” на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Това съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.

В най-стария ямболски квартал се благоустроява пространството пред читалище „Пробуда”. Там ще бъдат композирани две цветни фигури с фонтан пред тях. Съществуващият паметник се запазва. За озеленяването ще се използват вечнозелени храсти и теменужки, ще бъдат положени 36 м градински бордюр. Пейките ще бъдат боядисани и освежени, ще се поставят кошчета за отпадъци и осветителни тела.

Пустеещ терен от 3 дка в комплекс „Бенковски” между блокове 12, 18 и 13 ще бъде възстановен и озеленен като кът за отдих, почивка и разходка за жителите на многолюдния ямболски квартал. Проектираното пространство е оформено според нуждите на квартала, обособени са места за сядане и алеи за разходка. Ще бъдат положени - настилка от бетонови плочи – 325 кв. м, градински бордюри – 290 м, пътеки с плочи на площ – 40 кв. м. В новия кът за отдих ще има градинска беседка, фонтан, пейки, кошчета за отпадъци. Предстои и изграждането на футболно игрище. Център на композицията е голяма цветна фигура. Растителността е умело композирана, като е предвидена сянка с декоративна дървесна и храстова растителност. Широколистните видове ще бъдат представени от пауловния, източен чинар, шмак и едролистна липа. Ще се използват иглолистни видове, вечнозелени храсти и сезонни цветя.

Възстановяване и озеленяване започва и на кът за отдих в к-с „Златен Рог” 1, до блокове 34 и 35. Там ще бъдат изградени беседка и фонтан, ще бъдат монтирани осветителни тела, съществуващите пейки ще се ремонтират и боядисат. Ще бъде внесена допълнителна декоративна растителност – 16 широколистни дървета, 15 иглолистни, 150 вечнозелени храсти.

Възстановяване на зелените зони, кътове за отдих, детски и спортни площадки е приоритет в работата на общината за благоустрояването на града и предоставяне на ямболлии места за активен отдих. През последните четири години са изградени 10 изцяло нови детски и спортни площадки, а всички останали са ремонтирани и освежени. Извършено е най-интензивно за последните няколко години озеленяване в различни части на града с повече 2200 декоративни дървета и храсти, без тук да влизат залесителните дейности в Градската градина и парк „Боровец”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини