Строежът на АМ "Струма" остави цяло село без вода, хората протестират

  • 08 юли 2014 14:17

  • 892
  • 2
Строежът на АМ "Струма" остави цяло село без вода, хората протестират
©

За втори пореден ден тази сутрин около 50 жители на кюстендилското село Усойка излязоха на предупредителен протест срещу неофициално въведения воден режим в селото им, съобщава БНР.

Проблемът с питейната вода в Усойка се повтаря всяко лято. По високите части чешмите пресъхват. Спират водата и сутрин и вечер, каза кметът Николов.

От "Кюстендилска вода" поясниха, че прекъсване на тока довело до изключване на помпите и до влошаване на водоподаването в Усойка. Все пак за селото са осигурени 6-7 литра в секунда, а от петък работи и втора помпа, така че дебитът е увеличен до 10 литра в секунда.

При строежа на магистрала "Струма" багерите късали кабели за захранването към Усойка. На два пъти и гръмотевици извадили помпите от строя.

В Усойка много от домакинствата поливат градините си с чешмяна вода и от там е недостигът й през лятото. Това пък коментират общинари в Бобошево.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да започнат сондаж и построяване на ново водохващане за Усойка, след като старият каптаж за селото попада в сърцето на изграждащия се ЛОТ-2 на магистрала "Струма", каза кметът Николов.

Новият каптаж ще е към 150 метра до досегашния, а средствата - минимум 10 000 лева, ще са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

Последвайте канала на

892 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.07.11 | 07:48

2
Като се правят канали за ? и нищо не се документира.

2014.07.08 | 20:22

1
Vsqko lqto ot gore - dolu 40 godini . Vse edno i sushto . Vlachish kato idiot vodata ot kilometri , banq imash , voda nqmash , egati i opraviqta v 21 vek .

Добави коментар

Водещи новини