Вземат ти мотора, ако караш без книжка

  • 19 септември 2011 06:38

  • 2674
  • 0
Вземат ти мотора, ако караш без книжка
©

50-кубиковите мотоциклети от типа скутер да се конфискуват в полза на държавата, ако ги карат младежи, които не са навършили 16 години и нямат книжка за тях.

Това предложение беше направено вчера след среща на ръководството на КАТ-София и представители на столичен мотоклуб. Рокерите настояват тази идея да бъде заложена в Закона за движение по пътищата. Началникът на столичната Пътна полиция Богдан Милчев заяви, че в момента се събират мнения от широк кръг специалисти, които ще бъдат обобщени и обсъдени, преди да бъдат предложени като промени в Закона за движение по пътищата, пише в. "Монитор".

„Има смисъл в предложението, ще помислим за конфискацията на мотопедите обеща Милчев, който заедно с рокерите разгледа машините от изложението „Моторите и градът”, а след това седна да обсъди с тях как биха могли да си партнират на пътя. „Отидете в някой краен квартал и ще видите колко хлапета на по 12-13 години се возят на скутери. И родителите им са виновни, че го позволяват, но и КАТ трябва да се намеси, защото това е много опасно”, категорични са мотоциклетистите. Те настояват мотопедите на децата нарушители да се конфискуват от полицията, и то не за месец или два, а завинаги.

През ноември ще бъдат обсъдени всички предложения като едно от тях е мотористите да бъдат задължени да карат със специално предпазно облекло. Ще се въведе и определен стандарт както за екипите, така и за каските, което ще повиши сигурността на шофьорите.

Това пък коментира пред „Монитор” секретарят на Комисията по безопасност на движението Алекси Кесяков. Експерти обясниха, че идеята е пистовите мотори задължително да бъдат карани с цяла каска защото в момента част от мощните машини се управляват с шлемове, предвидени за скутери. Екипите, които се предвижда да станат задължителни, имат протектори на гърба, колената и ръцете. Според Алекси Кесяков поредицата катастрофи с мотористи показва, че тяхната квалификация е недостатъчна. През ноември ще бъде обмислено и завишаване на трудността при изпитите.

Началникът на КАТ София призова всички мотоциклетисти да карат целогодишно на включени къси светлини през деня, за да могат тези, които са зад волана на леки и тежкотоварни превозни средства, да ги виждат по-добре.

„Ние така или иначе го правим. Друг е проблемът – по магистралите имаме право да се движим със 100 км/ч, което е пълно безумие. С тази скорост сме опасни и за себе си, и за останалите на пътя. Ограничението трябва спешно да се промени и да можем да караме бързо”, категоричен бе Светослав Петков от мотоклуб „Лошите деца на дядото“.

Доста относителен е въпросът дали ако се разреши мотористите да карат по-бързо, това ще спаси живота им и ще бъде по-безопасно за тях, обясни още пред „Монитор” Богдан Милчев. Той допълни, че въпреки легендите, които се носят за поведението на рокерите на пътя, едва 5% от десетките мотористи, спирани за проверка през последните 3 месеца, не са спазвали правилата за движение. Най-често нарушителите били без свидетелство за правоуправление или без сключена застраховка „Гражданска отговорност”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2674 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини