Радомирци си готвят референдум

  • 03 юли 2014 14:16

  • 1683
  • 0
Радомирци си готвят референдум
©

Жители на община Радомир са започнали подписка за провеждане на местен референдум, съобщиха от инициативния комитет, цитирани от БТА.

Хората не одобряват устройствените планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. Местните вече спечелиха съдебното дело срещу фирма "Голдън Бийч Прима БГ" за недопускане добив на злато в местността "Вакарелец". Сега предстои нова битка с дружеството "Геотехникс инженеринг", която е получила право да проучва около 13 км в землищата на радомирските селата Горна и Долна Диканя и на самоковските Ярлово и Ковачевци.

Делото срещу разрешената концесия е насрочено за септември.

Местните са категорични, че не си дават земята. Инициативният комитет е започнал информационна кампания във всяко населено място. Референдумът ще бъде добра реклама за Радомир за привличане на нови инвестиции в областта на екологичното земеделие и биохрани, развитие на спорт, туризъм, смятат инициаторите. Според организаторите допитването би гарантирало дългосрочно запазването на екосредата в района.

За да има референдум е необходимо е да бъдат събрани 4 200 подписа, след което да бъде определена дата. Това е първата подобно проява в Радомирско.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини