Проститутки искат да строят публичен дом

  • 03 юли 2014 07:56

  • 1820
  • 1
Проститутки искат да строят публичен дом
©

Проститутки са готови да извадят спестени пари за изграждането на публичен дом в Русе, ако в България се узакони най-древната професия, пише в. „Труд".

"Вече сме на етап инвестиционно намерение, само чакаме закон. Дано мераклиите за депутати наесен се сетят, че ние също гласуваме", съобщиха от неформалното сдружение на проститутките в крайдунавския град. Те твърдят, че вече са обсъждали идеята си с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

"В проекта, който може да е и публично-частно партньорство с държавата, може да се привлекат чуждестранни партньори", уточни представителка на сдружението. Засега жриците не смеят да се афишират, защото съдът има твърда практика да ги гони за нетрудови доходи, придобити по неморален начин.

Секс труженичките смятат, че бизнес инициативата им може да се осъществи в кратки срокове. На ул. "Олимпи Панов" в Русе пустее т.нар. Къща с фалосите. В Държавния архив се пази проектът на арх. Иван Вайс за двуетажен публичен дом, който е от 1894 г. Стари русчуклии твърдят, че преди години леките жени са обитавали точно Къщата на фалосите. Пред нея още са запазени два метални члена, които приканват минувачите да влязат вътре. Бившата Хебросбанк успя да си върне красивата сграда след 20-годишни спорове в съда, но сега тя не се използва.

Справка в общинските регистри за паметниците на културата сочи, че зданието е одържавено през 1950 г. Идеята да се легализира проституцията, за да има здравен контрол и приходи от данъци, не е нова.

През 2007 г. МВР и Националният борд по туризъм започнаха работа по създаването на проектозакон, който да гарантира контрол върху най-древната професия и държавата да събира пари от нея. Идеята обаче замря и в момента думата "проституция" присъства само в Наказателния кодекс, който я преследва като насилствено принуждаване към този вид дейност.

Проституцията е законна и регулирана в 7 европейски държави и Турция. Раят на платената любов са Холандия, Германия и Швейцария. Жриците на любовта там работят или на трудов договор, или като еднолични търговци и плащат данъци и такси на общината. В замяна получават социални помощи и дори пенсии. Публичните домове и сутеньорството също са разрешени.

В Швейцария проститутките плащат ДДС и приемат плащания с кредитни карти. В Гърция и Турция за упражняване на най-старата професия трябва регистрация при местните и здравните власти и постоянно носене на здравна карта.

На мъжете в Турция е забранено да предлагат секс срещу пари. Макар и да са узаконили и да регулират бизнеса с плът, Латвия и Унгария забраняват бордеите и сутеньорството.

Декриминализирана, но нерегулирана е проституцията в повечето страни от ЕС, включително България. В тях са незаконни публичните домове и сводничеството.

Най-строги мерки за изкореняване на проституцията и защита на правата на жените засега вземат Швеция, Норвегия и Исландия. В тях е криминализирано плащането за секс, но не и предлагането на такава услуга. Към този "клуб" скоро може да се присъедини и Франция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bate Sasho

2014.07.21 | 18:58

1
kURVI VARNETE MI PARITE......!

Добави коментар

Водещи новини