Ахтопол осиротя без символа на пролетта (снимки)

  • 23 юни 2014 16:01

  • 2952
  • 0
Ахтопол осиротя без символа на пролетта (снимки)
© Върбан Войков

Ахтопол осиротя без символа на пролетта – щъркелите. Буря отнесе щъркелово гнездо в курортния град.

Семейството щъркели свива гнездото си от години в приморския град върху електрически стълб. Преди дни обаче там се разразява ужасна буря и силният вятър събаря гнездото заедно с новоизлюпилите се щъркелчета в него, които умират.

Местни жители намират майката, легнала безпомощно върху двете пиленца. Тя е прибрана и заведена при ветеринари в шоково състояние, където й слагат нужните ваксини. След това е откарана в парцел на края на града, където за нея започва да се грижи семейството на местния еколог Светлана Дичева.

Тя разказа пред Novini.bg, че се е свързала със Спасителния център в Стара Загора, откъдето са й обяснили, че ако птицата е с вътрешни наранявания, тя ще умре до няколко часа.

По думите на Дичева женската е жива, но не иска да лети и трудно се храни.

Трудно ще бъде възстановен и домът й, тъй като за изграждане на новото гнездо са нужни сламки от старото. От местното кметство обаче са побързали да изхвърлят порутеното гнездо.

От РИОСВ са постановили на служители на ЕВН новото гнездо да бъде изготвено в срок до 20 дни или до 10 юли. Засега обаче, по думите на Светлана Дичева, изгледи гнездото да е готово дотогава няма.

Въпреки това семейството й продължава да се грижи за женската до момента, в който тя поиска да излети. Мъжкият щъркел от своя страна ловува през деня. Според експерти той може да чака спътницата си около година.

Автор: Вилиана Миделиева

Последвайте канала на

2952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини