Бум на комари и кърлежи тази година. Задължително ползвайте репеленти

  • 20 юни 2014 09:03

  • 2035
  • 0
Бум на комари и кърлежи тази година. Задължително ползвайте репеленти
© Getty Images/Guliver

Обилните валежи и топлото време позволяват на популацията на комари и кърлежи тази година да бъде по-голяма. Това съобщи в Огнян Миков от Националния център по паразитология, съобщи "Дарик". Експертът посъветва, когато сме навън, да използваме специални препарати репеленти за предпазване от комари, а когато сме в дома си - мрежи на прозорците. Някои от продуктите, които може да поставим в контакта, за да пазим стаята от насекоми, вършат работа, други - не, допълни експертът.

Обикновено препаратите, с които може да се напръскаме срещу комари, действат до шест часа, обясни Огнян Миков. Ако спортуваме активно, заради обилното потене действието им се намалява до час-два.

"Репелентите в аптеките са от няколко химически класа, вършат сравнима работа и срещу кърлежи, и срещу комари. При всички случаи трябва да се чете етикетът. Репелентите могат да се използват и върху дрехите, тъй като комарите могат да хапят и върху дрехите. Другата особеност е, че при децата трябва да се използват само специално предназначени за тях репеленти. Те обикновено са с по-ниска концентрация и по друг начин формулирани. Да не се мажат ръцете на децата, защото те често ги лапат и това може да предизвика нежелани реакции, а след като се прекрати експозицията към комари, децата да се измият от репелента", препоръча той.

Въпреки по-големия брой кърлежи и комари тази година, сериозна заболеваемост заради ухапванията от тях не е регистрирана. Според паразитолога д-р Румен Харизанов, ако сме по-чувствителни, може да получим локална алергична реакция, която се изразява в по-силен сърбеж и зачервяване.

В съседните ни страни като Гърция и Турция може да се срещне заподнонилска треска, но обикновено тя протича леко като лятно вирусно заболяване. По-сериозна опасност има за много възрастни хора и малки деца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини