Внимание! Гръцки комари носят малария

  • 18 юни 2014 07:03

  • 1910
  • 2
Внимание! Гръцки комари носят малария
©

Дъждовната пролет е "виновна" за бума на комари, обяснява д-р Петър Кътев. Наред с "кръвопийците" сериозна заплаха за здравето носят и кърлежите и бълхите, пише "Стандарт".

"Случаите на жълта, марсилска треска и малария - най-вече в Гърция и Сърбия преди 2 г., отново могат да се повторят. Като тяхна съседка ние също сме заплашени", опасява се той.

Друг проблем, според д-р Кътев, е и популярността напоследък на азиатските туристически дестинации. Хората, пътуващи до Африка и Азия и обратно, пренасят тези зарази, тъй като няма достатъчно ефективни ваксини за видовете трески и най-вече маларията.

"Препаратите вече не са ефикасни, комарите са успели да развият резистентност към повечето такива", коментира докторът. Според него е вярно, че има разлика в размерите на "кръвопийците" - появяват се нови видове, следователно и нови щамове на заразите.

Д-р Кътев е на мнение, че киселинността на потта отблъсква до някаква степен нахалните дразнещи комари. "Хората в Индия и Мексико например, които консумират пикантна храна и чесън в големи количества, са по-предпазени от комари. Зехтинът също ги отблъсква. Смята се, че и хората с нулева кръвна група са предпазени", коментира д-р Петър Кътев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1910 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Оня

2015.05.26 | 21:33

2
Намуай се с чесън и ще избягат и комари и раци и дяволи ,вампири и ангелите чак.

2015.05.26 | 21:19

1
Ежти бахур с люти чушки и червено вино...

Добави коментар

Водещи новини